Dinsdag 24.04.18 | 15.51 uur

Mammoth Mat uitkomst voor onbegaan terrein

Koninklijke Marine meert af in Genemuiden

Koninklijke Marine meert af in Genemuiden

Koninklijke Marine meert af in Genemuiden© Wally

De laatste jaren is Robusta uit Genemuiden uitgegroeid tot een serieuze speler op de markt van Terrein begaanbaarheidssystemen, de Mammoet matten (Mammoth Mat) is daar een onderdeel van. En omdat een vrachtwagen niet volstond qua aflevering van deze matten na het uitgebreid testen, kwam de Koninklijke Marine per schip vanuit Texel naar Genemuiden.

Het was nogal een raar gezicht op zomaar een dinsdagmorgen op het Zwartewater. In pak gestoken marinemensen, die langzaam aanmeerden bij Tebezo in Genemuiden. Het amfibievoertuig, normaliter geschikt voor vredeshandelingen, kwam vanaf het Zwartemeer naar de afmeerplaats. Aan boord bevonden zich enkele Mammoth Mats, en wat lichtere varianten daarop, zoals de Bogstrips.

De Beachlanding Mat, ontwikkeld door Robusta voor de Amfibie eenheid is mee naar koudere oorden om daar te beproeven of deze ook in barre omstandigheden blijft doen wat hij moet doen.

The Robusta Mammoth Mat is een demontabele weg. Binnen een paar minuten kan er een weg worden aangelegd, die vier meter breed is en 25 meter lang. In lengte is de mat zeer eenvoudig te verlengen en uitermate geschikt om zware voertuigen over slechte ondergrond te transporteren.

De Mat is speciaal ontworpen door Robusta Technical and Industrial Fabrics voor zeer zware (terrein)voertuigen, en te gebruiken in slechte draagkrachtige ondergronden. Voorbereidend werk ging onder supervisie van de Koninklijke Landmacht.

Alle matten kunnen verschillende keren worden gebruikt, zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit en/of weersomstandigeheden. De Mat is flexibel, weegt relatief weinig (15 kg./m2) en maakt rollen, opslaan en vervoeren zeer eenvoudig.

Men overweegt deze matten ook te laten gebruiken bij evenementen en dergelijke. Tevens heeft Robusta een kleinere versie, de Bogstrips, aan de Dakarequipe, Team de Rooy meegegeven voor de editie 2007. Helaas viel De Rooy uit met motormankementen.

Dat Robusta niet stil zit, blijkt uit het feit dat het ťťn van de vier prijswinnaars is van een ontwerpwedstrijd van Rijkswaterstaat, met hun inzending, De Module Krib. Samen met Tebezo is er een krib ontworpen, die een combinatie is van een verlaagde standaard krib met flauwe talud hellingen en schanskorven die op de kruin zijn geplaatst. Deze kribvariant zal in de nabije toekomst wellicht het Nederlandse rivierenlandschap opsieren.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 14.02.07 | 00.00 UUR
Vandaag:
13° | 5°
Meer weer...
Morgen:
16° | 5°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
1.44524 s