Dinsdag 24.04.18 | 00.59 uur

Leerlingen PCBS De Wijngaard Zwartsluis

Indrukwekkend bezoek aan Westerbork

Indrukwekkend bezoek aan Westerbork

Indrukwekkend bezoek aan Westerbork© Bart Kock

De leerlingen van groep 8 van PCBS De Wijngaard in Zwartsluis hebben woensdag 18 april een indrukwekkend bezoek gebracht aan kamp Westerbork.

Vanuit Westerbork zijn in de Tweede Wereldoorlog 102.000 joden afgevoerd naar diverse vernietigings- en werkkampen in Duitsland en Polen. Ook mensen van de Sinti en Roma (zigeuners), homofielen en verzetsstrijders maakten deel uit van diegenen die via Westerbork in die kampen terechtkwamen.

Helemaal indrukwekkend was het verhaal van de familie Aronius die ten tijde van de oorlog in Zwartsluis woonde. Tijdens een presentatie werden de kinderen meegenomen in de geschiedenis van Wolf, Carolina, Sara en Aron Aronius. Hoe zij leefden in Zwartsluis en natuurlijk wat er van hen geworden is. De hele familie is in diverse concentratiekampen vermoord. Het maakte diepe indruk op de kinderen.

Na deze presentatie werd het museum bezocht aan de hand van een kijkwijzer en hebben de kinderen een wandeltocht gemaakt naar het eigenlijke kamp. Daar hebben ze stilgestaan bij het monument met de 102.000 stenen (voor iedere dode ťťn steen.)

Natuurlijk werd ook stilgestaan bij het monument met de kromme spoorrails. Het teken dat er nooit meer deportaties mogen plaatsvinden.

Op vrijdag 4 mei zullen veel kinderen van PCBS De Wijngaard de dodenherdenking in Zwartsluis bijwonen. Waarschijnlijk zullen velen van hen dan aan de familie Aronius denken.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 20.04.07 | 00.00 UUR
Vandaag:
16° | 5°
Meer weer...
Morgen:
17° | 5°


AGENDA

POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.96188 s