Zondag 18.02.18 | 01.03 uur

Hasselts Fanfare meets Klezmerband

Bijzonder concert in De Weedebrink

Klezmerband Di Gojim

Klezmerband Di Gojim© Di Gojim

In de ontmoetingskerk 'De Weedebrink' in Hasselt vindt vrijdag 16 november een bijzonder concert plaats. Het bijzondere van dit concert is de samenwerking die Hasselts Fanfare, onder leiding van dirigent Marten van der Wal, aangaat met de zeer populaire Klezmerband Di Gojim.

Di Gojim is in de loop der jaren één van de meest bekende en gerenommeerde klezmerorkesten van Nederland geworden. Het gezelschap heeft de laatste vijftien jaar veel roem geoogst door de bijzondere wijze waarop zij deze boeiende muzieksoort vorm geeft.

Emotionele ballades en komische slapsticks worden gecombineerd met fraaie visuele vondsten. De combinatie van virtuositeit, emotie en humor staat borg voor intense voorstellingen. Di Gojim creëert een heel eigen variant op de klezmer en boort een onuitputtelijke bron van muziek aan. Muziek die van deze tijd is, zonder nostalgie maar met een eigen actuele zeggingskracht.

De zes muzikanten zijn allen goed van stem en bespelen samen maar liefst 25 verschillende instrumenten. Hun repertoire barst van de Jiddische volksmuziek. Op zichzelf is klezmer in z’n algemeenheid vrij opgewekte en fleurige muziek. De Jiddische cultuur en de geschiedenis van Oost-Europa waar de muziek uit voort komt, is zo zwaar dat je je kunt afvragen of niet-joodse muzikanten er goed aan doen om zich met dit soort muziek bezig te houden. Na het meemaken van een concert van Di Gojim blijkt dat dit uitstekend kan: bij de band overheerst de vrolijke noot!

Bandleider Jaap Mulder: “We zijn bezig met de joodse traditie. We willen dat goed doen. Het is voor ons onmogelijk om over de oorlog te zingen en te spelen, die emoties zijn te groot. We hebben gezegd: laten we terug gaan naar de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog en ons bezig houden met de muziek en de liederen die in die tijd werden gezongen en gespeeld. Veel klezmerliedjes hebben iets met de oorlog te maken. Ze gaan over universele onderwerpen: thema’s over de sores van de gewone arbeiders en het ooit zo mooie Roemenië. De laatste jaren worden niet allen liederen gezongen in het Jiddisch.”

In het huidige repertoire heeft men, naast de virtuoze instrumentale nummers, Nederlandse teksten gemaakt op Jiddische melodieën. Zo werd er een nieuwe muziekstijl geboren: Nederklez!

Formule
Sijtze van der Hoek, directeur van muziekuitgeverij Gobelin: “De laatste tijd heb ik veel contact met Di Gojim. Samen met o.a. Eric Roelofsen, bas- en trombone speler van de klezmergroep, hebben wij een plan ontwikkeld om de vele blaasorkesten in Nederland, maar óók daarbuiten, kennis te laten maken met de klezmermuziek. Het unieke van deze samenwerking is dat een plaatselijk orkest hun achterban een heel bijzonder concert kan aanbieden. De formule is in principe vrij eenvoudig: muziekuitgeverij Gobelin heeft de bladmuziek en Di Gojim heeft een zeer uitgebreid repertoire van Jiddische en Oost-Europese melodieën. Zo’n concert omvat drie onderdelen: een solo-optreden van beide orkesten en een gezamenlijk optreden waarbij het plaatselijke orkest het “begeleidingsorkest” is voor de mannen van Di Gojim.”

Bijzondere Concerten
Naast het geven van talloze concerten in Nederland treedt Di Gojim óók op in het buitenland. Onlangs speelde de band in Alt-Lübars in Berlijn. Het was voor de vierde keer dat men in het theater van Jörg Hensel optrad.

Di Gojim heeft vanuit Amerika een uitnodiging ontvangen om de herinwijding van de oudste synagoge van New York (Eldridgestreet) op te luisteren. “Di Gojim wordt tot de beste klezmerorkesten gerekend en mag daarom niet bij deze heugelijke gebeurtenis ontbreken.” Dit zegt Yale Strom, musicoloog en organisator van dit evenement. In oktober 2007 vinden rond de hernieuwde ingebruikname allerlei festiviteiten plaats.

Op 20 oktober speelt Di Gojim in Barcelona tijdens het grootse twee weken durende muziekfestival van de stad.

Hasselts Fanfare en Di Gojim
De toegangskaarten voor dit concert zijn vanaf 1 november aanstaande te verkrijgen bij schildersbedrijf K. Beens in de Nieuwstraat te Hasselt. De toegangsprijs bedraagt 8,50 euro(7,50 euro voor supporters) in de voorverkoop en (indien nog voorradig) 10 euro aan de zaal. Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur toegankelijk.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 25.09.07 | 00.00 UUR
Vandaag:
7° | 0°
Meer weer...
Morgen:
5° | -2°


LIVE SPORT
SV Urk - Sc Genemuiden 3-0
SV Nieuwleusen - DESZ 0-3
Olympia'28 - Zwolsche Boys 2-3
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.61092 s