Donderdag 26.04.18 | 23.54 uur

Van Rees: Hoeveelheid zon blijft vraagteken!

'Vast' weertype handhaaft zich de hele week!

Herfst bereikt stabielere fase!

Herfst bereikt stabielere fase!© Dick van Rees

Na een druilerige en wat trieste zaterdag profiteerden we zondag, ondanks de relatieve lage luchtdruk (1005hPa), van een aanzienlijk opener en vriendelijker weertype. Het was met zeven zonuren de meest zonnige novemberdag tot dusver. Na de plaatselijke bui in de vroege ochtend bleef het verder de hele dag droog. De maximumtemperatuur lag rond de 10 graden.

De weersverandering die zich gisteren aandiende is de aanzet tot een droger en zonniger weertype. Al moeten we met de zonprognoses in deze tijd van het jaar voorzichtig zijn, vooral nu de zuid- tot zuidoostenwind het komende week kalmpjes aan gaat doen en er daardoor maar weinig stroming in de atmosfeer zit!

Mist en laaghangende bewolking kunnen dan zomaar roet in het eten gooien. Een weercijfer van een 'acht' kan razendsnel degraderen naar een 'vier' of zelfs een 'drie'. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen.

Deze week komen we onder invloed van een krachtig hogedrukgebied dat vrijwel geheel West- en Centraal-Europa omvat. De kern (1035hPa) bevindt zich boven Polen later Wit-Rusland.

Dit in aanmerking nemende mogen we uitgaan van een kalm weertype met in de tweede helft van de week 's nachts en in de ochtend kans op mist. De kans op neerslag lijkt vrijwel verwaarloosbaar.

Vanaf woensdag worden de nachten bij voldoende opklaringen weer kouder met tegen het einde van de week plaatselijk lichte vorst. Wanneer de mist overdag blijft hangen gaan we merken dat we richting winter gaan met maar een temperatuur van 4 5 graden! Lost de bewolking wel op dan wordt het zo maar 8 10 graden.

Het vaste weertype lijkt zich tot na het volgende weekeinde te kunnen handhaven. Alleen lijkt komende zaterdag een front van een diepe depressie bij Schotland voor (wat)regen en een toename van de wind te gaan zorgen. Maar dat is nog ver weg!

Extremen voor 12 november
Hoogste max. temp.: 18,6˚C 1938 Maastricht.
Laagste max. temp.: 1,6˚C 1919 De Bilt.
Laagste min. temp.: -6,5˚C 1971 Maastricht.
Hoogste neerslag: 30 mm 2010 Gilze Rijen.
Meeste wind: 93km/uur (10 Bft) 1977 IJmuiden.

Zon op: 7.54
Zon onder: 16.53

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.11.12 | 08.26 UUR


advertentie

Prachtige foto!
Ria | Hasselt | MAANDAG, 12.11.12 | 12.57 UUR | Kwetsend of ongepast?
Vandaag:
16° | 7°
Meer weer...
Morgen:
19° | 7°advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
1.04785 s