Zaterdag 21.04.18 | 08.55 uur

Vanaf vrijdag keert wisselvallig weertype terug!

Koud, droog en vrij zonnig winterweer!

Winter in Hasselt

Winter in Hasselt© Dick van Rees

De zeer zachte winter van '16 gaf zondag toch nog een winters signaal af. Met als resultaat een sneeuwdek van ongeveer 5 centimeter in onze regio. Kenmerkend voor deze slappe winter is dat (natte) sneeuw bij temperaturen van maar één graad boven het vriespunt in de middag overging in motregen. De zone met sneeuw zal na middernacht via Salland, Twente en de Achterhoek naar Duitsland wegtrekken.

Dankzij de krachtige tot harde noordenwind met aanvoer over het zachte zeewater blijft de temperatuur van zondag op maandag boven het vriespunt. Vandaag is het droog en schijnt af en toe de zon. Het wordt maximaal 2 tot 3 graden. De noordenwind is matig, maar neemt in de middag en avond geleidelijk in kracht af.

Dinsdag en woensdag is het dankzij een krachtige hogedrukzone (1035hPa) droog, rustig en vrij zonnig. De nachten verlopen koud met op uitgebreide schaal lichte en lokaal zelfs matige vorst. Dinsdag is de wind oostelijk, op woensdag meer zuidoostelijk. De middagtemperatuur komt maar moeizaam boven het vriespunt uit. Kortom februari deelt, net als eerder in januari, een winters speldenprikje uit.

Op vrijdag loopt het sprokkelwintertje al weer op z'n eind. Dan bereikt een frontaal systeem ons land en gaat zich aan de noordzijde van een krachtig Azorenhoog (1050hPa) een westelijke stroming instellen. Dat betekent dan de terugkeer van een wisselvallig en tamelijk zacht weertype tijdens de laatste decade van februari. Ook is er kans op opnieuw veel wind op zaterdag en zondag.

Weerverleden
De 14e februari van 1979 zal men in vooral het noorden van het land niet snel vergeten. Toen ons land werd geteisterd door één van de hevigste sneeuwstormen van de 20e eeuw. Het begon allemaal met het oprukken van zachte lucht, opgewekt door een depressie in het Kanaal. Als tegenhanger fungeerde een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat systeem pompte juist ijzige lucht naar het zuiden. Door toename van de luchtdrukverschillen in onze omgeving stak er in de avond en nacht al een bulderende noordooster op.

Terwijl de zachte lucht in de zuidelijke gebieden van het land de boventoon voerde, bleef het in het noordoosten koud. Om te beginnen het zuiden: daar werd 9 graden boven het vriespunt gemeten en in een heerlijk zonnetje vlogen daar de eerste grutto’s voorbij. Als groot contrast meldde Uithuizermeeden geen hogere temperatuur dan -1,5 graden en woedde daar een sneeuwstorm van kracht 7 a 8 uit het noordoosten. Er werden in korte tijd duintjes tot 30 cm hoogte gevormd. Door die toegenomen wind vielen van de bomen grote brokken ijzel van 3 á 4 cm, het was beslist gevaarlijk om daaronder te lopen. Die kou-inval betekende de ouverture tot een markant winteroffensief dat zich over het hele land ging uitbreiden.

Buitenland
In de Verenigde Staten heersen momenteel enorme tegenstellingen. In het zuidwesten geeft april reeds zijn visitekaartje af, terwijl in het noordoosten na een tot nu toe zachte winter bittere kou heerst. Boven het westen van de Amerika bevindt zich een krachtig hogedrukgebied, terwijl het noordoosten te maken heeft met het uitzakken van de koude arctische luchtmassa's. In Phoenix, Arizona, werd het van 8 t/m 13 februari respectievelijk 29,4, 30,0, 30,0, 29,4, 30,6 en nogmaals 30,6º. De komende dagen zijn zowaar maxima tot 32 graden mogelijk.

Extremen 15 februari
Hoogste max. temp.: 16,9˚C 1998 Westdorpe.
Laagste max. temp.: -6,8˚C 1929 De Bilt.
Laagste min. temp.:-23,2˚C 1956 Deelen.
Hoogste neerslag: 31 mm 1987 Maastricht.
Wind: 80 km/uur (9 Bft) 1990 Hoek van Holland.

Zon op: 7:55
Zon onder: 17:57

Door: De Zwartewaterkrant | Dick van Rees

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 15.02.16 | 00.00 UUR
Vandaag:
25° | 10°
Meer weer...
Morgen:
27° | 10°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.88404 s