Dinsdag 24.04.18 | 15.51 uur

Barbara Lok, Gert Lok en Jan Blei starten musicalproject

Musical 'Storm over Beulaeke' in voorbereiding

Barbara Lok en Jan Blei

Barbara Lok en Jan Blei© M. Lolkema

Als je Barbara Lok en Jan Blei samen bezig ziet, besef je dat je te maken hebt met twee creatieve ontdekkingsreizigers. Twee avonturiers, nieuwsgierig naar dat wat op hun pad komt: ze ontdekken nieuwe werelden, bizarre avonturen en ontberingen. Nu hebben ze een gezamenlijke liefde opgepakt, ze schrijven samen aan een musical dat de werktitel ‘Storm over Beulaeke’ heeft meegekregen. Ze krijgen daarbij hulp van Gert Lok.

“Gert Lok is onze vormgever. Hij is ons artistieke brein en bedenkt de ‘gekke’ en grappige dingen”, zo verwoorden Barbara Lok uit Sint Jansklooster en Jan Blei uit Zwartsluis. De musical ‘Storm over Beulaeke’ blijkt veel startpunten te hebben. Zowel Barbara als Jan noemen verschillende aanleidingen die hen tot deze samenwerking bracht. De belangrijkste aanleiding lijkt wel de directeur van Rabo Theater de Meenthe in Steenwijk te zijn. “In 2015 werkte ik mee aan een musical van het Vollenhoofse theaterduo Tjitske en Henk Boltje. Zij wilden toen een muzikaal avontuur rondom de avonturen van Garriet Jan en Annechien”, begint Barbara. Barbara schreef de muziek voor deze musical en dit maakte zo’n grote indruk bij de directeur van Rabo Theater de Meenthe dat hij vroeg of ze geen zin had in een nieuw project.

Het was voor Barbara de kans om een musical te schrijven dat al heel lang in haar hoofd zat. “Toen wij in Sint Jansklooster kwamen wonen, kreeg ik van buren een aantal boekjes over Beulaecke. Nu heb ik vroeger wel veel geschaatst over de Beulaker, maar tot dan wist ik helemaal niet dat er ook een dorp Beulaeke is geweest. Ik was erdoor verrast en vond het heel spannend.”

Jan Blei en Barbara Lok kennen elkaar al een lange tijd en voor Barbara was het dan ook logisch om met hem samen te gaan werken en de musical te gaan schrijven. “Ik ken Barbara bijvoorbeeld nog uit de tijd van de vocalgroep Choral. Ook na Choral bleven we bij elkaar betrokken”, zegt Jan Blei.

Als ze zo samen aan de koffie zitten, blijven ze bezig met het ontwikkelen van de musical. Er lijkt geen tijd voor een interview, ze zijn al helemaal met hun hoofden bij ‘Storm over Beulaecke’. Jan Blei heeft een boekje meegenomen dat gaat over het verdronken dorp Beulake en Barbara haalt herinneringen op uit haar jeugd. “Ik herinner mij mijn opa uit Belt-Schutsloot. Hij werkte in het riet, deed aan stoelenmatten en maakte stoofjes. Toen ik in Sint Jansklooster ging wonen kreeg ik van familie te horen: ‘Nou, dan ga je dichtbij je oude familie wonen’. Volgens de familieoverlevering zou onze familie in het dorp Beulake hebben gewoond.” En zo komt er nog een lijntje bij waarom de twee zijn begonnen aan een musical over het dorp Beulake.

Jan Blei is meteen razend nieuwsgierig. Hij pakt zijn tablet en zoekt via internet naar namen uit de tijd van het dorp Beulake en vooral even naar de achternaam Lok. En dan komen ze ineens tot een ontdekking: “Hé kijk, de naam ‘Barbara’ is een naam die in de familielijn van Lok voorkomt.” Barbara kijkt verrast op. “Ik dacht altijd dat mijn naam gewoon ‘een naam’ was, niet een naam die speciaal bij onze familie hoort.” Maar Jan wijst haar op Anna Barbara Lok die in 1825 wordt geboren in Ambt Vollenhove. Zo praten ze even over namen. Over namen als Stoffel, Ummigjen, Annigjen of Margjen. “In onze musical gebruiken we natuurlijk ook namen die toentertijd werden gebruikt. Weet je trouwens waar het woord Beulake vandaan komt? Ik heb het opgezocht: Beulake komt van Bodelake en een Bode was een rijtje huizen en een Lake is een meer. Dus het woord betekent eigenlijk ‘huisjes aan een meer’”, legt Jan uit.

Maar even terug naar die namen. Jan heeft voor de musical een verhaallijn geschreven met een plot, een aantal conflicten en daarbij is hij nu bezig liedteksten te schrijven. Barbara zet deze liedteksten dan op muziek. Het verhaal gaat met name om de zussen Anne en Machteld Sinnige. “Ons verhaal is een verhaal over het ruwe leven rond 1774. Een verhaal over kroegen, over het turfleven. Alles wat er normaal in een musical gebeurt, gebruiken wij natuurlijk ook in onze musical. Het gaat over de mensen die toen een leven probeerden op te bouwen. Wat deden ze in Beulake, wat gebeurde er allemaal?” geeft Jan aan, terwijl Barbara er meteen weer op in haakt en zegt: “Maar denk erom, het wordt geen Joop-van-den-Ende-musical! In onze musical geen theater dat onder water komt te staan of waar er helikopters over het publiek vliegen. Er komt bijvoorbeeld wel een projectkoor dat als een soort muzikaal decor dient.”

Jan is dus bezig met de verhaallijn. Hij gaat binnenkort nog praten met een historicus, maar hij wil ook zijn eigen fantasie erin kwijt. “De Macheld in ons verhaal krijgt van mij bijvoorbeeld ‘het tweede gezicht’ oftewel een zesde zintuig. Daardoor kunnen we er ook wat magie in verwerken. Machteld ziet en voelt het onheil aankomen.” Het verhaal gaat er dan ook over dat rond 1774 goed geld wordt verdiend met het turfsteken. “Anna is een frisse blonde, die de hoofden van de jongens op hol jaagt. Haar zus Machteld is juist een teer en fragiel meisje dat dankzij haar voorspellende gaven spottend weggezet wordt als een Middeleeuwse toverkol. Maarten, Johannes en Riemert zijn een aantal jongens die voorbestemd zijn om in het turfsteken te gaan werken, maar zij dromen van een avontuurlijker leven. Als ze een dag met een beurtschipper naar Amsterdam varen, zien zij voor het eerst een VOC-schip. Dan krijgen zij het plan om aan te monsteren. Anna is verliefd op Maarten, maar haar vader ziet deze liefde helemaal niet zitten. En Machteld? Zij heeft stille gevoelens voor Johannes. In de musical worden de levens van een aantal hoofdpersonen gevolgd, met al hun up’s en down’s. De rol van Machteld zal cruciaal blijken.” Genoeg verhaallijnen dus voor de nodige conflicten die zo nodig zijn voor een spannend verhaal!

“Wij zijn op zoek naar een stuk of vijf goede stemmen. De solopartijen moeten namelijk wel goed kunnen zingen, dat is een voorwaarde”, zeggen Jan en Barbara. Het wordt trouwens een musical waar acteurs en zangers uit de regio aan mee kunnen doen. “Binnenkort komt er informatie waar iedereen zich hiervoor kan opgeven en wanneer er een auditie is.” De uitvoerdatum van deze musical is gepland op 19 mei en 20 mei 2017 in Rabo Theater de Meenthe in Steenwijk.

Al gauw zijn ze weer in druk gesprek en laten elkaar verrassende ontdekkingen zien, overleggen over liedteksten. De wereld om hen heen zijn ze dan al lang weer vergeten. Zij zijn in het dorp Beulake.

Door: De Zwartewaterkrant | M. Lolkema

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 18.03.16 | 18.00 UUR
Vandaag:
13° | 5°
Meer weer...
Morgen:
16° | 5°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.84279 s