Maandag 19.02.18 | 23.08 uur

Zwartewaterland doet mee aan Nationale Duurzame Huizen Route

De vlag uit voor duurzame huiseigenaren

De vlag uit voor duurzame huiseigenaren

De vlag uit voor duurzame huiseigenaren© Gerard Simon

Overal in Nederland gingen afgelopen zaterdag 5 november huiseigenaren op pad om duurzame huizen te bezoeken. De huizen waren te herkennen aan de vlag van de Nationale Duurzame Huizen Route. Huiseigenaren zetten gastvrij hun deuren open en vertelden welke duurzaamheidsmaatregelen zij hebben toegepast. De opening van de vierde editie vond plaats in Friesland.

De tussenwoning in Leeuwarden, waar de opening plaatsvond, is van Robin en Bianca Vrieler. Zij hebben het energiegebruik van hun arbeiderswoning uit 1917 met maar liefst 80% weten terug te brengen. Tijdens de opening vertelt Robin Vrieler enthousiast over de isolatie van gevel, vloer en dak, de pelletkachel en zonneboiler waarmee een buffervat wordt opgewarmd. Gedeputeerde Schrier sprak zijn waardering uit voor mensen zoals de familie Vrieler en velen met hen die hun huis openstellen en op deze manier anderen op weg helpen.

De vlag hangt uit voor bezoekers maar ook zeker voor de huiseigenaren die hun huis openstellen. "Het is geweldig wat deze mensen doen", aldus organisator Eva Petra Simon.

De toename van het aantal bezoekers en het aantal opengestelde huizen laten een groeiende belangstelling voor duurzaam wonen zien. Het aantal bezoekers voor de eerste zaterdag ligt al ver boven de aantallen van vorig jaar. De organisatie ziet dit jaar een grote belangstelling voor de warmtepomp. Daarnaast zijn zeer energiezuinig huizen in trek. Ook wordt er meer gesproken over gasloos wonen.

Doordat de Duurzame Huizen Route over twee zaterdagen is verdeeld, kunnen huiseigenaren zelf een moment kiezen wat voor hen het beste past open te gaan en hebben bezoekers een ruime keuze. De huiselijke sfeer en het gastvrije ontvangst zorgen voor een ontspannen sfeer waarbij veel informatie wordt gedeeld. ďIk heb veel aan de tips die ik hoor en voor mij is het een hele prettige manier om me te oriŽnterenĒ, aldus een bezoekster.

Ook komende zaterdag 12 november is er de mogelijkheid om huizen te bezoeken. De route beperkt zich overigens niet tot de twee dagen in november. Mensen die op zoek zijn naar informatie kunnen het hele jaar door vragen stellen aan huiseigenaren of meegaan met een thematour in het voorjaar. Huiseigenaren die bezig zijn met het verduurzamen en hun kennis en ervaring willen delen, kunnen elk moment hun huis aanmelden.

De Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk initiatief en wordt ondersteund door bijna tachtig gemeenten, inclusief Zwartewaterland. Door de deelname van gemeenten kan het event onafhankelijk worden georganiseerd.
De teller staat inmiddels op bijna zevenhonderd huizen. (www.duurzamehuizenroute.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 08.11.16 | 08.47 UUR
Vandaag:
4° | -2°
Meer weer...
Morgen:
4° | -2°advertentie
AGENDA

POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.68187 s