Dinsdag 24.04.18 | 15.51 uur

Nieuwskoppen vinden weg in belevingswereld kinderen

Leerlingen De Driemaster mediawijs met WvdM16

Leerlingen CBS De Driemaster te gast op De Zwartewaterkrant | Nieuwsvloer

Leerlingen CBS De Driemaster te gast op De Zwartewaterkrant | Nieuwsvloer© DKN | RDV

De groepen 7/8 van CBS De Driemaster in Hasselt hebben donderdag 24 november 2016 een bezoek gebracht aan De Zwartewaterkrant Nieuwsvloer. De leerlingen zijn op de centrale redactie van de digitale krant, ontvangen door mediacoach Jan-Maarten Kreulen, in het kader van de 'Week van de Mediawijsheid'. Thema (#WvdM16) dit jaar is ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’

De 47 basisschoolleerlingen mochten een kijkje nemen op de centrale nieuwsredactie en na een korte inleiding over het ontstaan van de digitale kranten (De Zwartewaterkrant, De Brederwiedekrant en De Diek), werden de leerlingen in de meetingspace aan het 'werk' gezet.

In een wereld vol digitale media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake (of filter, red.) te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien een grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Onderzoek onder de jongeren, in de leeftijdscategorie 10 - 18 jaar heeft uitgewezen dat maar liefst 92% in het bezit is van een smartphone. Media spelen een steeds centralere rol in ons leven. Dit biedt talloze nieuwe mogelijkheden maar om deze ten volle te kunnen benutten. Ondanks deze mogelijkheden kunnen kinderen alle hulp gebruiken van opvoeders, leerkrachten en professionele mediamakers.

Kun je er automatisch op vertrouwen dat de informatie klopt? In hoeverre is de informatie geloofwaardig? In hoeverre is de informatie objectief? Of op juistheid. Kloppen de feiten? Komt de informatie uit een primaire bron of uit de tweede hand. Wat is het doel (objectiviteit) van de informatie? Gaat het om (harde) feiten of meningen? Jan-Maarten Kreulen liet de verschillende onderdelen op een begrijpelijk (basisschool)niveau de 'revue' passeren.

Mediacoach Jan-Maarten: "Stel, er komt op de redactie een tip binnen over een inbraak op een school. Het zou gedaan zijn door een leerling uit groep acht. Volgens een buurman is de jongen staande gehouden door de politie. Als journalist dien je dit bericht van twee kanten te beoordelen. Hoor en wederhoor", noem je dat. "De redactie kan contact zoeken met de politie én de jongen. Misschien vertelt de politie: 'Het berust op een misverstand'. "De jongen was aan het spelen en schoot per ongeluk een raampje stuk met zijn voetbal. Van een inbraak is geen sprake en de jongen is alweer thuis. Op social media kanalen kan iedereen wat plaatsen. De grens tussen feiten en meningen is soms lastig te bepalen."

De leerlingen moesten o.a. veertien meerkeuzevragen beantwoorden, grotendeels in lijn met de neppe (of feitelijke) nieuwsberichten op social media (nieuws) kanalen. Nieuwskoppen geven samen veel informatie al dan niet sensationeel van aard. Bijvoorbeeld een situatie in een kop ernstiger doen voorkomen dan de werkelijkheid en/of koppen die balanceren op het randje van de waarheid. Alle leerlingen waren het er over eens. Dit thema sluit naadloos aan op de leefwereld en de belevingswereld van het kind: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’

Bibliotheek bezoek
De middag was voor de leerlingen opgesplitst in twee onderdelen. Bibliotheek Hasselt bood dezelfde middag een presentatie aan over een 3D-printer. Terwijl de ene helft van de klas bij De Zwartewaterkrant toefde, was de andere helft bij de bibliotheek.

Week van de Mediawijsheid
Met de Week van de Mediawijsheid vraagt Mediawijzer aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving. Tijdens deze week wordt stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Mediawijsheid wordt vaak gebruikt als een containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 25.11.16 | 10.31 UUR


advertentie

Vandaag:
13° | 5°
Meer weer...
Morgen:
16° | 5°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.84211 s