Dinsdag 24.04.18 | 15.51 uur

Warm welkom voor Sluzigers in Museum Schokland

Bewoners De Schans kijken hun ogen uit op Schokland

Bewoners De Schans kijken hun ogen uit op Schokland

Bewoners De Schans kijken hun ogen uit op Schokland© Roel Huls

Het voormalige eiland Schokland heeft veel geheimen en prachtige bodemschatten. De bewoners van Woonzorgcentrum De Schans uit Zwartsluis kregen bij hun bezoek woensdag 16 mei aan Museum Schokland een indruk. De groep kreeg veel te horen en te zien onder begeleiding van de gidsen Johannes ten Hove en Henk van Heerde.

Museum Schokland is een openluchtmuseum in de Noordoostpolder dat zich toelegt op de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland en de omringende polder. Het museum is centraal gelegen op de toenmalige woonterp van Middelbuurt. Het is het eerste Nederlandse werelderfgoed. De historische kerk uit 1834 met het doopvont uit de oude Emmeloorder kerk en de opvallende houten museumgebouwen vormen een markant punt in het moderne landschap van de Noordoostpolder.

Bij aankomst van het Sluziger gezelschap werd de groep in tweeën gesplitst voor een rondleiding.

In de open lucht en in de gebouwen ademt de historie van het eiland en geschiedenis van de regio waarin Vollenhove en Zwartsluis ook een rol speelden bii de toenmalige scheepvaart en visserij. De enthousiaste gidsen schetsten een bewogen beeld van de Schokkers en wat eraan vooraf ging. Op 4 juli 1859 tekende Koning Willem III het besluit, dat ‘de gemeente Schokland op 10 juli 1859 zal ophouden te bestaan’. Een dramatische beslissing voor de 650 Schokkers. Dit besluit hangt prominent in het Schokker huisje.

De Schans-bewoners vertrokken ’s morgens omstreeks 10.30 uur met een bus van Reesttours naar het museum en kwamen om 15.00 uur weer op vaste bodem. Na de rondleiding was er in het museum restaurant een broodmaaltijd. Op terugweg werd nog een rondrit langs het Binnenvaartmonument gemaakt bij de oude Emmeloorder haven. Dit monument werd in 2009 onthuld door de toenmalige Koningin Beatrix aansluitend op het 160e jaarcongres van Koninklijke Schuttevaer, dat in Zwartsluis werd gehouden.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 16.05.17 | 21.12 UUR


advertentie

Vandaag:
13° | 5°
Meer weer...
Morgen:
16° | 5°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.83499 s