Dinsdag 24.04.18 | 15.51 uur

Hanzestad en scheepsbouw zijn nauw met elkaar verbonden

Koning Willem I nam voortouw voor valbrug Hasselt

Ontstaan uit de samenwerking tussen kooplieden en opgericht in 1267 viert het 'Hanze Verbond' dit jaar zijn 750 jarig bestaan. In de Hanzesteden heerste tot de 15de eeuw volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren. Hasselt is altijd sterk verbonden geweest met de scheepvaart. Op vrijdag 21 juli 2017 is de presentatie van het boek 'De Historie van de Scheepsbouw in Hasselt' en zal burgemeester Bilder de opening verrichten van de nieuwe expositie in het Oude Stadhuis verrichten.

De expositie toont naast veel afbeeldingen en filmpjes van scheepsbouw activiteiten in Hasselt, een prachtig zeer gedetailleerd 150 cm lang, vol getuigd model van de 'Morgenster'. Een in 1914 gebouwde Hasselter Aak. Ook is een groot model van de draaibrug over het Zwartewater uit 1852 te zien.

Hasselt kreeg pas in 1828 de beschikking over een oeververbinding. Met name Zwolle had grote bezwaren tegen een brug bij Hasselt. Toen Zwolle in 1521 de bisschop niet meer als landsheer erkende, kreeg het trouw gebleven Hasselt toestemming voor het bouwen van een houten brug. Het leidde tot grote spanningen tussen de twee steden. Toen het conflict tussen de bisschop en Zwolle was bijgelegd, moesten de al gebouwde delen van de brug weer gesloopt worden.

Meer dan 300 jaar moest Hasselt toen nog op een brug wachten. In 1823 kreeg Hasselt een nieuwe kans, Koning Willem I bracht dat jaar een bezoek aan Hasselt. Deze zorgde na overleg met de provincie Overijssel en de steden dat er in 1828-1829 een valbrug werd gebouwd. Toen enkele jaren later de eerste grote stoomboten op het Zwartewater verschenen, werd duidelijk dat de valbrug te klein was. Hij werd in 1841-1842 vervangen door een bredere dubbele draaibrug waarvan een model op de expositie aanwezig is.

Vijftig jaar later vertoonde deze brug grote gebreken. In 1896 werd daarom een nieuwe stalen brug gebouwd, de Van Nahuysbrug, genoemd naar de toenmalige burgemeester. Deze naam bleef de brug houden, ook na de bouw van de tegenwoordige brug in 1972. Mede dankzij de brug over het Zwartewater kon Hasselt in de 20ste eeuw groeien met nieuwbouwwijken en industrie.

De expositie in het Oude Stadhuis is van 22 juli tot eind september en is van maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 13.07.17 | 08.05 UUR


advertentie

Vandaag:
13° | 5°
Meer weer...
Morgen:
16° | 5°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.84473 s