Zondag 25.02.18 | 02.23 uur

CPB voorspelt economische groei van 2,5 procent in 2018

Kabinet laat economisch sterk Nederland na

De Nederlandse economie bewijst andermaal haar internationale concurrentiekracht door in het tweede kwartaal van 2017 met 1,5 procent te groeien ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijk goed kwartaalresultaat is volgens het CBS deze eeuw pas twee keer eerder voorgekomen. Het is bovendien alweer de dertiende periode van drie maanden op rij waarin sprake is van economische groei.

Zowel de export, investeringen als consumptie zijn verder gestegen. Ook de vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn goed. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een economische groei van 2,5 procent in 2018.

Minister Kamp, Economische Zaken: ďDe Nederlandse economie groeit steeds sneller en komt naar verwachting dit jaar voor het eerst sinds tien jaar boven de 3 procent uit. In het tweede kwartaal was de groei in Nederland meer dan het dubbele van die in Europa en in de Verenigde Staten. Dit is het resultaat van succesvol ondernemerschap en van hard werken door† werknemers in het bedrijfsleven en in de collectieve sector. Het succesvolle kabinetsbeleid heeft dat ondersteund. Het aantal banen groeit sterk en de overheid houdt de komende jaren steeds meer geld over. Het is nu aan een nieuw kabinet om verstandig met de financiŽle ruimte om te gaan."

Toenemend aantal banen, dalende werkloosheid
Dat de Nederlandse economie sterk doorgroeit, is goed nieuws. Deze groei leidt er ook toe dat er in hoog tempo banen bijkomen in Nederland. In het tweede kwartaal was sprake van de hoogste banengroei sinds 2008. Dat heeft ook een snelle daling in de werkloosheid tot gevolg: in 2015 waren er nog gemiddeld 614 duizend Nederlanders werkloos, dit jaar zijn dat er naar verwachting minder dan 450 duizend. Volgend jaar mogen we volgens het CPB een verdere daling van de werkloosheid verwachten.

Gezonde overheidsfinanciŽn
De ramingen van het CPB† bevestigen dat de overheidsfinanciŽn er gunstig voorstaan. In de komende jaren bestaat er veel ruimte op de begroting. Burgers, bedrijven en overheden hebben grote inspanningen geleverd om dat resultaat te bereiken. Een volgend kabinet heeft dan ook de uitdaging om verstandig met het grote overschot om te gaan. Het voortzetten van de energietransitie en een ambitieus innovatiebeleid helpen om de duurzame groei van de Nederlandse economie verder te verstevigen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 16.08.17 | 18.19 UUR


advertentie

Vandaag:
1° | -4°
Meer weer...
Morgen:
-1° | -6°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - AFC Ajax 3-1

advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.62198 s