Maandag 22.01.18 | 16.26 uur

Ledenvergadering Historische Vereniging Zwartsluis

Boeiende lezing van oud-burgemeester Bernard Kobes

Boeiende lezing van oud-burgemeester Bernard Kobes

Boeiende lezing van oud-burgemeester Bernard Kobes© Thijs Oosterhof.

De lezing die de oud-burgemeester van Zwartsluis Bernard Kobes woensdagavond 13 september voor de Historische Vereniging Zwartsluis heeft gehouden trok veel belangstelling. In Sluuspoort moesten stoelen bijgezet worden om iedereen een plaatsje te geven. Het thema was een terugblik op 'Zwartsluis en de charme van de lokale democratie van 1991-1998'.

Na het welkomstwoord door Martin Schuite vertelde Bernard Kobes in een boeiend betoog over zijn Sluziger periode die precies zes jaar en een maand duurde.

Hij begon met Zwembad De Kragge. Volgens sommigen moest deze voorziening maar sluiten. Met de besparing zouden veel andere dingen gedaan kunnen worden. Volgens Kobes mocht er een ding niet gebeuren en dat was sluiting van het bad in deze waterrijke omgeving. Er werd een prachtige actie gevoerd om het bad open te houden.

De Provinciale Staten, waarvan Kobes ook lid is geweest, staat verder van de burger af dan de gemeenteraad. De raad is het eerste en best bereikbare aanspreekpunt.

Over de herindeling werd uitleg gegeven over de verschillende opties. Voor de fijnproevers is het interessant hoe de Genemuiden er in stond. Zwartsluis was de Poort naar het Noorden, maar een keuze voor drie Zwartewatersteden was best een reële en feitelijk de beste optie. Het moet bij elkaar passen ook in samenhang met veel andere gemeenten in de regio zoals Hasselt, Staphorst, Nieuwleusen en Dalfsen die op hun beurt ook keuzes moesten maken. Nog steeds zijn er elk jaar nieuwe herindelingen. Kobes kreeg de lachers op zijn hand met de opmerking, dat sommige bedrijven in Zwartewaterland hoger bouwen dan kerken.

De oud-Sluziger burgemeester gaf uitleg over de ontwikkelingen in de Barsbeek. Bij een grenswijziging kreeg Zwartsluis er zeshonderd hectare bij van de buurgemeente Brederwiede. Er was ‘Moespot overleg’ voor nodig om de doelmatigheid van deze beslissing met de wethouder van Brederwiede te bespreken.

Veel anekdotes over bestuur en sport werden op een eigen ludieke en boeiende manier verteld. Er werden foto's getoond waarop hij te zien was met bekende wielrenners.

Ook keek de oud-burgemeester terug op zijn ambtsperiode na Zwartsluis in de gemeenten Ommen, Wierden en Twenterand. In Wierden, waar hij geboren en getogen was, heeft Kobes eveneens een mooie tijd gehad.

De tweejaarlijkse Nationale Sleepbootdagen zijn een prachtig evenement voor Zwartsluis en omgeving. Het werd destijds van Amsterdam eerst naar Zwartsluis en later met een convenant ook naar Vianen gehaald. Er waren voor dit evenement meer kapers op de kust.

Er wordt veel van de burgemeester verwacht en je moet veel oplossen. En meestal kost het geld, zo zei Bernard Kobes. Hij heeft het met veel genoegen gedaan. Hij voegde er aan toe, dat 'iedere Nederlander van goed gedrag op burgemeester vacatures kan solliciteren'.
De vergadering werd omstreeks 22.30 uur met een dankwoord door Martin Schuite afgesloten.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 14.09.17 | 09.39 UUR


advertentie

Vandaag:
8° | 3°
Meer weer...
Morgen:
9° | 3°


POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.50824 s