Maandag 19.02.18 | 15.13 uur

Nagenoeg droog, maar weinig ruimte voor de zon!

Maandag vrij koud, daarna opnieuw stijgende temperatuur!

Noordwester voert koudere lucht aan

Noordwester voert koudere lucht aan© D. van Rees

Met een noord tot noordwestelijke stroming wordt vrij koele lucht uit het hoge noorden aangevoerd. De komende dagen kantelt de stroming en komt dan uit westelijke richtingen waarin zo nu en dan een storing in meetrekt. Het blijft dan ook licht wisselvallig met aanvankelijk vrij koude dagen. Vanaf dinsdag wordt het weer milder met oplopende temperaturen.

We kenden een stormachtige start van de wintertijd op zondag. Een complete storm in het noordwestelijk kustgebied viel ons ten deel. Het bijbehorende regengebied trok in de vroege ochtend snel naar het zuiden weg.

De vrij krachtige en aan zee en op de Wadden nog stormachtige noordwestenwind nam gedurende de dag langzaam in kracht af. De temperatuur, die afgelopen nacht aanvankelijk nog 14 tot 16°C was, daalde op zondagmiddag naar 12 á 13 graden als maximum.

Evenals op zondag schijnt maandag geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en heel plaatselijk is een buitje mogelijk. De wind waait nog altijd uit de frisse noordwesthoek en is zwak tot matig over land en (vrij) krachtig in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar 12 tot 13 graden in de regio Zwartewaterland.

Dinsdag trekt 's ochtends een regengebied van noordwest naar zuidoost over ons land. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht. De temperatuur stijgt naar een graad of 13 in onze regio.

Na dinsdag is het licht wisselvallig herfstweer met naast droge perioden ook af en toe de passage van een storing met wat regen. De grootste kans daarop maakt de noordelijke helft van ons land. Verder gaat de temperatuur, in een overwegend zuidwestelijke stroming, geleidelijk weer enkele graden omhoog. Het lijkt er op dat de temperatuur maar niet naar beneden wil.

Aan het eind van de week en komend weekend geraken we steeds meer onder invloed van lagedrukgebieden. De kans op serieuzere regenval zal dan ook weer gaan toenemen. Bovendien gaat de temperatuur dan ook weer enkele graden naar beneden.

Weerverleden
Op 30 oktober 1922 bedroeg de maximumtemperatuur in De Bilt slechts 1,7 graden. In Groningen viel sneeuw bij maximaal 2,0 graden. Het wapenfeit van 30 oktober neemt ons verder mee terug naar het jaar 2000. Toen trok er een fikse storm over ons land. IJmuiden noteerde windstoten tot 118 km/uur. De storm ging ook gepaard met zware regenval. Op Terschelling werd maar liefst 91 mm aan neerslag afgetapt.

Op 31 oktober 1998 viel er in ons land op enkele plaatsen langdurig regen. In Leerdam leverde dat 32 mm aan neerslag op. Blerick bij Venlo spande de kroon met 36 mm! In 1925 bereikt de thermometer een maximale waarde van 23,3 °C in Maastricht.

Extremen 30 oktober De Bilt
Hoogste max. temp.: 21,1˚C 2001
Laagste gemiddelde temp.: 0,1˚C 1940
Laagste min. temp.: -3,4˚C 1983
Hoogste neerslag: 25 mm 1994
Hoogste uurgemiddelde wind: 14 m/s 1916

Zon op: 7:26
Zon onder: 17:12

Door: De Zwartewaterkrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 30.10.17 | 01.25 UUR


advertentie

Vandaag:
5° | -2°
Meer weer...
Morgen:
4° | -2°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.60392 s