Dinsdag 20.02.18 | 20.34 uur

'Coby van Baalen stijlprijs' voor de meest vriendelijke rijstijl

Felix Accountants Dressuur Cup start veelbelovend

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond de eerste wedstrijd plaats van de Felix Accountants Dressuur Cup 2017. In Genemuiden streden talentvolle ponyruiters, vanuit het hele land om de prijzen en selectiepunten voor de finale. Deze finale vindt op zaterdag 16 december ook weer plaats in Genemuiden. Het hoge niveau, de gezellige sfeer en de prachtige entourage waren ook dit keer weer kenmerkend voor het platform van pony dressuurcombinaties.

De Felix Accountants Dressuur Cup beleeft dit jaar alweer haar zesde editie. Ponyruiters in alle klassen met pony's van klein tot groot weten de cyclus van twee wedstrijden, gevolgd door een finale, goed te vinden. Ook dit jaar is er weer massaal ingeschreven voor dit initiatief, welke ondersteund wordt door rijverenigingen, vele sponsoren en hoofdsponsor Felix Accountants.

Deelnemers strijden niet alleen twee wedstrijden lang om prijzen. Zij kunnen zich daarnaast ook plaatsen voor de finale. Rubriekswinnaars in de finale worden dan nog eens extra overladen met prijzen. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de 'Coby van Baalen stijlprijs' welke iedere wedstrijd in iedere rubriek uitgereikt wordt aan de ruiter of amazone die de gereden proef met de meest vriendelijke rijstijl toont.

B-kaderscores
Op vrijdagavond stond traditiegetrouw de kadervormingwedstrijd voor combinaties in het Z2 categorie D op het programma. Maar liefst 36 deelnemers verschenen aan de start, waaronder verschillende combinaties die al opgenomen zijn in het B-kader of in het A-kader. Uit het A-kader stelt de bondscoach ieder jaar haar team samen voor deelname aan het EK. Joyce Heuitink was één van de drie juryleden die deze rubriek jureerde. Zelf is zij internationaal dressuuramazone en bondscoach van de Nederlandse dressuur Para-ruiters. A-kaderscores bleven uit, maar er werden wel zes B-kaderscores genoteerd.

Sanne van der Pols won de rubriek met Orchid's Syria met 69,74%, dus net geen A-kaderscore van 70%. A-kaderlid Shanna Baars werd met Don Camillo du Bois tweede met 69,32%. Esmee Zwaagstra en Desperado volgden hun met 69,27% op de voet.

Rianne Ubbels
In de andere klasses, op vrijdagavond en zaterdag, was de strijd ook hoog en werden mooie proeven getoond. In het M2 gaf Rianne Ubbels haar visitekaartje af. De amazone is afkomstig uit Noord-Holland en deed al voor het vierde jaar op rij mee aan de Felix Accountants Dressuur Cup.

"Bij ons in de buurt heb je niet zulke mooie en grote wedstrijden. Ik vind het heel erg leuk om mee te doen aan de Felix Accountants Dressuur Cup, omdat je weer nieuwe concurrentie hebt en de wedstrijden zijn heel mooi om te rijden. Het is echt een hele mooie ervaring. Ook al moeten we er 2,5 uur voor rijden", vertelt ze enthousiast.

In Genemuiden deed ze met drie pony's mee. Met een jonge pony startte ze L1-DE en met twee andere pony's kwam ze succesvol aan de start in het M2-DE. Met KMK's Hummer werd ze daarin vijfde en eerste en met Beukenoord's Bizar vierde en tweede, met alle keren mooie scores. Met Hummer werd ze afgelopen zomer Nederlands kampioen in het M1.

"Hummer heeft na het NK vakantie gehad. Hij vond het nu in de eerste proef wel spannend, maar in de tweede proef liep hij echt geweldig. Bizar ging ook heel goed. Met beide pony's rij ik de tweede selectiewedstrijd in Nunspeet ook en dan hoop ik dat ik me plaats voor de finale en dat we in de finale een mooie podiumplaats kunnen halen."

Rianne Ubbels heeft meerdere troeven op stal en richt zich momenteel met vijf pony's en een paard op de sport. "Ik mag nog één jaar bij de pony's starten, dus ik hoop met Hummer snel Z2 te starten. Na volgend jaar wil ik me graag bij de paarden op de junioren richten."

Andere winnaars
Natuurlijk waren er nog veel meer winnaars afgelopen weekend in de Felix Accountants Dressuur Cup. In de eerste proef van het M2-DE ging de zege naar Lynn Corts en Tycho of Wild Rose Stables met 196 punten. In het L1-DE won de jonge amazone ook de eerste proef met Red Wild of Rose na een score van 208. De tweede proef kwam hier op naam van Finette Berkenbosch en Sulaatik's Muscatel met 202,5.

De hoogste score van de dag in de 'Coby van Baalen stijlprijs', die in iedere rubriek uitgereikt werd, was ook voor Finette met het prachtige cijfer van 9,1. Het L2-DE kwam in de eerste proef op naam van Rowi Pille en Don Juan met 215,5. Syrah van de Roovaart won de tweede proef met Donna Daria met maar liefst 223. In het M1-DE waren de zeges voor Liz Bouman, die met Westerhuis Zorro 199,5 noteerde, en voor Tryntsje van Gisliga, die met Heidehof's Alina 213 bij elkaar reed. Ook bij de kleinere pony's werd goed gepresteerd. Het L2-ABC kwam in beide proeven op naam van Jolien Felix. Met Edelboy noteerde ze 193,5 en 198. Anouk Huizinga won de eerste proef van het L1-ABC met 187,5 met Daan. Marlin van Dalen pakte in de tweede proef de winst met Diva met 189. In het B-ABC was de overwinning twee keer voor Sarah Willemsen en Henshof Fernando. Ze scoorden 207 en 200,5.

De volgende wedstrijd van de Felix Accountants Dressuur Cup 2017 staat gepland op 24 en 25 november in Nunspeet. Op 16 december is de finale in Genemuiden. Uiteraard is de entree alle wedstrijden vrij en is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken. (www.felixdressuurcup.nl of www.facebook.com/felixdressuurcup)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 21.11.17 | 08.19 UUR
Vandaag:
4° | -2°
Meer weer...
Morgen:
4° | -2°advertentie
AGENDA

POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.62063 s