Maandag 19.02.18 | 18.05 uur

Bijzonder restauratieproject naar Toine Daelmans Klokken & Uurwerken

Start restauratie voormalig torenuurwerk Grote Kerk

Start restauratie voormalig torenuurwerk Grote Kerk

Start restauratie voormalig torenuurwerk Grote Kerk© Sijm van Lente

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden maakte eerder dit jaar plannen bekend voor restauratie van het 'oude' torenuurwerk van de Grote Kerk in Genemuiden. Het uurwerk is hedenmiddag, donderdag 23 november 2017, opgehaald door Daelmans. De restauratie vindt de komende maanden plaats in de werkplaats in Lierop, nabij Eindhoven.

De oude Sint Nicolaaskerk werd in 1882 volledig verwoest door brand. In 1883 zijn de huidige kerk en de toren weer opgebouwd in neogotische stijl. Onderdeel van deze bouw was het plaatsen van klokken en het uurwerk. In 1949 werd, nadat een elektronisch uurwerk geplaatst was, de wijzerplaten van het uurwerk boven de galmgaten gemonteerd in de torenspits. Het oude uurwerk werd daarop jarenlang opgeslagen op de oude gemeentewerf. Sinds 1 januari 1975 heeft het Historisch Centrum Genemuiden, onderdeel van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, dit oude torenuurwerk in beheer.

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden mocht de afgelopen maanden subsidies/financiŽle bijdragen ontvangen, van instellingen en bedrijven. Hoewel deze bijdragen nog niet voldoende zijn om de kosten van de restauratie en ingebruikstelling te dragen, is al wel opdracht gegeven om het uurwerk te laten restaureren. Toine Daelmans Klokken & Uurwerken uit Lierop zal deze restauratiewerkzaamheden uitvoeren. Dit gebeurt met behulp van een speciaal hiervoor opgesteld restauratiebestek en onder toezicht van de proffesionele Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

Na restauratie krijgt het oude torenuurwerk (met een grote wijzerplaat om de tijd aan te geven) een zichtbare plek in de hal op de eerste etage van ít Olde Staduus.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 23.11.17 | 15.44 UUR


advertentie

Vandaag:
5° | -2°
Meer weer...
Morgen:
4° | -2°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.59649 s