Dinsdag 20.02.18 | 20.34 uur

Initiatieven ondersteund door LEADER Noord-Overijssel

Boer Pelleboer plukt vruchten van beleefboerderij

Aan de rand van Zwolle bevindt zich Beleefboerderij StadsZicht (Hasselterdijk 43), ťťn van de uiteenlopende initiatieven, ondersteund door LEADER Noord-Overijssel, met als doel de leefbaarheid van het platteland versterken. Begin dit jaar ontving boer Pelleboer uit Mastenbroek goedkeuring voor LEADER-subsidie. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor projecten die bijdragen aan versterking van het platteland.

Jan Boxum, LEADER-coŲrdinator van Noord-Overijssel, geeft aan dat dit vanuit de kracht van het gebied moet gebeuren: "Wij willen mensen met een goed idee in beweging krijgen en een instrument bieden om hun plannen te verwezenlijken."

Beleefboerderij StadsZicht geldt als voorbeeld
Om in aanmerking te komen voor LEADERsubsidie moet een project aan een aantal criteria voldoen.

Boxum: "Een project moet vernieuwend zijn en aansluiten op een of meer van de inhoudelijke themaís: jongeren op het platteland, vrijetijdseconomie en korte voedselketens oftewel de weg van het land naar het bord van de consument zo kort mogelijk. Daarnaast is het bevorderen van samenwerking een must."

Van het belang van samenwerking is ook Pelleboer doordrongen: "Als we een fijne gezamenlijke leefomgeving willen hebben dan moeten we elkaar opzoeken en samenwerken. Dit kan met andere boeren, maar ook andere ondernemers of initiatiefnemers zijn welkom bij StadsZicht. Zo bieden wij ruimte aan een groentetuin en bijenhotel, zijn er ideeŽn over een paddenstoelenkwekerij en zitten wij regelmatig om de tafel met verschillende natuurbeschermingsinstanties."

Steun voor uiteenlopende projecten
Door initiatieven te subsidiŽren als de Vechtliner van Rederij Peters in Ommen, de ontwikkeling van een recreatiegebied aan de oevers van de rivier de Vecht bij Camping de Koeksebelt en regiomarketingactiviteiten voor Hasselt, krijgt de vrijetijdseconomie in de regio een boost.

"Daarnaast zijn wij ook een samenwerking gestart met De Nieuwe Hanze Unie en zal er vanaf volgend jaar een caravan door Noord-Overijssel trekken om daar jongeren, ondernemers en vertegenwoordigers uit het onderwijs samen te brengen tijdens het evenement Roots on wheels", aldus Boxum.

Het begint met ambitie en dromen
Op de vraag of boer Pelleboer het ook zonder LEADERsubsidie had gekund, antwoordt hij vastberaden: "Het opzetten van de beleefboerderij is een droom van ons. Ambitie en geloof in jezelf zijn de sleutel tot succes, maar dankzij LEADER kunnen wij nog veel meer bereiken. LEADER biedt professionele ondersteuning op verschillende vlakken. Ze denkt mee over mogelijke samenwerkingen, maar wij krijgen ook hulp bij bijvoorbeeld de inrichting van de Pelleboerwinkel."

Duidelijk wordt dat niet alleen de ondernemers er beter van worden, maar dat ook de omwonenden er de vruchten van plukken. En in het geval van de beleefboerderij van boer Pelleboer misschien wel letterlijk: in zijn pluktuin.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 23.11.17 | 13.00 UUR


advertentie

Vandaag:
4° | -2°
Meer weer...
Morgen:
4° | -2°advertentie
AGENDA

POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.61294 s