Vrijdag 23.03.18 | 11.46 uur

Van Rees: Donderdag kans op westerstorm!

Guur! Later kans op winterse neerslag!

Donderdag kans op westerstorm!

Donderdag kans op westerstorm!© Wxcharts

Zondag 14 januari 2018 beleefden we een wat winters aandoende dag. Ofschoon de maximumtemperatuur in het hele land ruimschoots boven het vriespunt lag maakte de oost- tot zuidoostenwind het voor het gevoel een stuk kouder. Ieder tiende graadje vorst deze winter moeten we koesteren en we zijn al blij als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt in ons nieuwe klimaat. De gevoelstemperaturen varieerden van rond het vriespunt in Midden-Nederland tot -3 en -5 graden in de noordelijke regio's. Hoewel de zon geen acte de présance gaf konden toch profiteren van een geheel droge dag.

Droog blijft het komende week bij lange na niet. Een zeer diepe IJslanddepressie wordt de komende tijd het ‘sturende systeem’ voor het weerbeeld in West-Europa. Dat vertaalt zich voor ons land in ronduit wisselvallig en onstuimig weer. Vrijwel dagelijks valt er een flinke hoeveelheid neerslag. Maandag zal dat regen zijn, maar de dagen erna krijgen de buien een steeds meer winters karakter.

Op donderdag kan een flink uitdiepende storing mogelijk een zuidwesterstorm veroorzaken. Van groot belang is echter welk traject het 'monster' gaat volgen. Over enkele dagen krijgen we meer duidelijkheid of de storm er ook daadwerkelijk komt. De middagtemperaturen komen uit op circa 5 graden. Donderdag kan het kwik kortstondig opstomen naar een graad of 10!

Vanaf vrijdag knapt het weer op. Het lagedrukgebied boven IJsland trekt naar het Noordzeegebied en neemt sterk in betekenis af. Van het westen uit komt een rug van hogedruk dichterbij die het weer bij ons in positieve zin gaat beïnvloeden. De zon komt terug in het weerbeeld en de neerslagkansen nemen af. Overdag temperaturen overdag van een graad of vijf en in de nacht en ochtend is er kans op lichte vorst.

Na het volgende weekeinde zet de weersverbetering door. Winter wordt het echter niet, want de temperatuur lijkt zowel overdag als in de nacht een licht stijgende te vertonen. Positief is dat het vrij zonnig en droog zal zijn.

Weerverleden
Het is nu haast niet meer voor te stellen. Maar 31 jaar geleden, op 14 januari 1987, was het bitterkoud. Midden op de dag vroor het 12 tot 14 graden en dat alles bij een krachtige oost-noordoostenwind. We zaten midden in een strenge vorstperiode, die de gehele tweede decade besloeg. Vanaf de 9 januari was koude lucht ons land binnengestroomd. Twee dagen later vroor het midden op de dag al hier en daar streng en in de avond was het op vliegveld Deelen -15,7 graden. In de avond van 13 januari nam de wind toe en werd de aangevoerde lucht werd nog kouder. Rond middernacht vroor het Twente al -17,1 graden. Op de 14e scheen overdag een flets zonnetje, maar die kon de temperatuur nauwelijks omhoog brengen. Rond het middaguur vroor het in Twente nog steeds 15 graden. Het KNMI adviseerde iedereen om binnen te blijven. Dat was niet voor niets van in Oost-Nederland lag de gevoelstemperatuur op -24 graden! Later op de dag stroomde er iets minder koude lucht binnen en werd nog een maximumtemperatuur bereikt van -13 graden.

Twaalf jaar daarvoor op 14 januari 1975 werd in Hardinxveld-Giessendam al een vlinder waargenomen. Voor De Bilt was dat de warmste 14de januari sinds 1901.

Extremen 15 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 13,1˚C 1975
Laagste gemiddelde temp.: -10,1˚C 1985
Laagste min. temp.: -12,1˚C 1987
Hoogste neerslag: 21 mm 1918
Hoogste uurgemiddelde wind: 17 m/s 1938

Zon op: 8:41
Zon onder: 16:49

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 15.01.18 | 01.40 UUR


advertentie

Vandaag:
8° | 1°
Meer weer...
Morgen:
11° | 2°advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.84804 s