Maandag 19.03.18 | 18.54 uur

Raad pleit voor aansluiting bij Statiegeldalliantie

Statiegeld op flesje en blikjes voor minder zwerfafval

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 januari 2018 dienden alle fracties een gezamenlijke motie vreemd aan de orde van de dag in, waarin zij het college verzochten als gemeente Zwartewaterland aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie is erop gericht in Nederland en BelgiŽ een vuist te maken voor statiegeld op PET flesjes en blikjes om het probleem van zwerfafval te verkleinen. Het spreekt voor zich dat deze motie na een 'geen bezwaar' vanuit het college met algemene stemmen werd aangenomen.

In de motie stelden de fracties dat zwerfafval een hardnekkig probleem is en daarmee een bedreiging vormt voor het milieu, dieren en mensen. Een substantieel deel van al het zwerfafval bestaat uit PET flesjes en blikjes. Onderzoeksbureau CE Delft heeft berekend dat met de invoering van statiegeld het aandeel van PET flesjes en blikjes in al het zwerfafval met zeventig tot negentig procent afneemt.

De raad verzocht het college het voorbeeld van verschillende gemeenten in Nederland en BelgiŽ te volgen door zich bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. In landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken blijkt statiegeld het aandeel van PET flesjes en blikjes al sterk te verminderen. Bovendien vormt statiegeld een directe uitwerking van het principe 'de vervuiler betaalt' en brengt een vermindering van zwerfafval voor de gemeente zelf lagere kosten met zich mee voor het opruimen ervan.

De motie stelde ook dat via een statiegeldsysteem teruggehaald restafval van hogere kwaliteit is en daarmee met een hogere opbrengst gerecycled kan worden. Alles bij elkaar was de raad ervan overtuigd dat statiegeld op PET flesjes en blikjes positief bijdraagt aan de grote ambities op het gebied van de circulaire economie. In februari 2018 behandelt de Tweede Kamer in het Algemeen Overleg Circulaire Economie het rapport 'Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes'. Door aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie hoopt de raad met brede steun vanuit Nederland en BelgiŽ bij te dragen aan de besluitvorming in de Tweede Kamer.

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 26.01.18 | 14.20 UUR


advertentie

Vandaag:
4° | -1°
Meer weer...
Morgen:
5° | 2°advertentie

10 JAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.71941 s