Maandag 19.03.18 | 18.54 uur

Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland

Westhoff geeft lezing over werkkampen in Staphorst

De heer Gert Jan Westhoff uit Genemuiden geeft op vrijdag 16 februari 2018, in gebouw De Poort in Zwartsluis een lezing over de Staphorster werkkampen in de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft er ook een boek over geschreven met als titel 'Dwangarbeid in Staphorst'.

Vanaf begin 1942 werden duizenden Joodse mannen naar werkkampen in de noordelijke en oostelijke provincies gestuurd. De kampen waren opgericht in de jaren dertig van de vorige eeuw in het kader van de werkverschaffing. Daar moesten de Joodse mannen vooral ontginningswerkzaamheden verrichten.

In totaal 344 mannen kwamen terecht in de kampen bij Staphorst en Rouveen. Zichtbare herinneringen hieraan zijn nog de Afschuttingsweg bij Rouveen en de naastgelegen sloot die door de gevangenen zijn aangelegd.

Het dieptepunt was in de vroege ochtend van 3 oktober 1942 toen alle werkkampen in oost Nederland werden leeggehaald en de mannen werden weggevoerd naar eerst het doorgangskamp Westerbork en vervolgens werden ze op transport gezet naar de vernietigingskampen in Polen, zoals Sobibor en Auschwitz. Slechts 6 van de 344 mannen overleefden de oorlog.

Tijdens de lezing zal Westhoff uitleggen hoe de kampen passen in de brede context en systematiek van de Jodenvervolging in Nederland. Hij gaat daarbij tevens in op het lot van drie Joodse mannen uit Zwartsluis, te weten Salomon Brest, Jacob Aronius en Wolf Aronius.

De lezing in Zwartsluis wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de klezmerband Kletsmoar. De toegang is gratis en de lezing begint om 20.00 uur.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 29.01.18 | 12.49 UUR


advertentie

Vandaag:
4° | -1°
Meer weer...
Morgen:
5° | 2°advertentie

10 JAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.71329 s