Zaterdag 17.03.18 | 20.54 uur

In gesprek met Roel Withaar, lijsttrekker GemeenteBelangen Zwartewaterland

'Na bezuinigingen weer extra aandacht voor wegen, groen en sport'

In gesprek met Roel Withaar, lijsttrekker GemeenteBelangen Zwartewaterland

In gesprek met Roel Withaar, lijsttrekker GemeenteBelangen Zwartewaterland© DKN | RDV

Met de oprichting van GemeenteBelangen Genemuiden, nu Zwartewaterland, zette Roel Withaar in 1993 zijn eerste stappen in de lokale politiek. Vervelen doet het deze oud-wethouder van de voormalige gemeente Genemuiden niet en dus treedt hij richting de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 opnieuw aan als lijsttrekker van deze puur lokaal georiŽnteerde partij. "Na een aantal onplezierige maatregelen zetten wij voor de komende vier jaar onder andere in op beter onderhoud van wegen en groen en goede faciliteiten voor onderwijs en sport."

GemeenteBelangen gaat de verkiezingen in met een lijst van ervaren kandidaten; het blijkt ook voor deze partij moeilijk om nieuwe mensen te vinden.

"Wij zijn er wel mee bezig, maar mensen willen ondanks hun steun voor onze partij geen officiŽle functie.Ē Toch is het de nieuwe, ook puur lokaal georiŽnteerde partij BuitenGewoon Zwartewaterland gelukt een kandidatenlijst samen te stellen. Ziet Withaar deze partij als directe concurrent? ďDeze partij is ontstaan uit frustratie en heeft wellicht de sympathie van bekenden, maar ťťn zetel zou mij al verbazen."

Zelf zit GemeenteBelangen met twee zetels in de huidige raad. Tot nu toe hebben Withaar en de zijnen ook altijd een aantal reststemmen gehad (het aantal stemmen dat niet voldoende is om de eerste, tweede, derde enzovoorts zetel toe te kennen, red.), maar het liep nooit op een extra zetel uit. "Wij hopen dat het dubbeltje nu de goede kant opvalt, maar de berekening van de Kieswet is zo opgesteld dat kleine partijen klein gehouden worden. Wij hebben in ieder geval alle vertrouwen in het handhaven van de huidige twee zetels en zullen daar ook zeker tevreden mee zijn."

GemeenteBelangen streeft ernaar de gevolgen van landelijke bezuinigingen zo veel mogelijk te beperken voor de inwoners van Zwartewaterland. "Elk jaar krijgen wij minder geld voor de zorg. Dit kun je niet opvangen door de belastingen te blijven verhogen. Wij sturen op andere inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van gronden voor nieuwe woningen en industrie. Daarnaast hebben wij meegewerkt aan een financiŽle buffer voor toekomstige zorg, al is het in onze ogen wat te royaal." Ook stuurt GemeenteBelangen waar mogelijk op meer inzicht in en dus grip op de zorgkosten.

Volgens GemeenteBelangen is er met de bezuinigingen van de laatste jaren veel roofbouw op lokale voorzieningen gepleegd. ďOok wij hebben meegewerkt aan het financieel gezond maken van onze gemeente. Daar waren bezuinigingen voor nodig, maar nu wij de financiŽn weer redelijk op orde hebben, verdienen bijvoorbeeld de sportvelden en zwembaden extra aandacht. De mogelijkheid om voldoende te kunnen bewegen is namelijk belangrijk voor jong en oud. Zo heeft de gemeente de handen ook te veel afgetrokken van onze drie, overigens goede verzorgingstehuizen.Ē

GemeenteBelangen blijft ook inzetten op beter onderhoud van wegen en groen. "Zo hoorden wij de klachten over slecht begaanbare stoepen. Het stemt ons dan ook goed dat hiervoor weer meer geld beschikbaar is. Wel valt er in de wijken nog veel te verbeteren aan het parkeren op de stoepranden." Volgens Withaar is de lokale politiek een wenspolitiek, waarbij GemeenteBelangen niet gebonden is aan een landelijke partij. "Wij kunnen ons volledig richten op wat er in onze gemeente speelt. Daarbij blijft persoonlijk contact met inwoners belangrijk, ook op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen."

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 23.02.18 | 18.00 UUR


advertentie

Vandaag:
-1° | -4°
Meer weer...
Morgen:
-1° | -7°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - SV DFS 1-4
Pelikaan-S - DESZ 2-2
Olympia'28 - Vv Oene 3-3

advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.75985 s