Zaterdag 17.03.18 | 20.54 uur

Toenemend wisselvallig, komend weekend zeer zacht!

Uitzonderlijk late winter voorbij, op naar de lente!

Doorzettende dooi, winter voorbij!

Doorzettende dooi, winter voorbij!© D. van Rees

Bij tijd en wijle was het weer afgelopen week bar en boos. Maar heeft u er ook zo genoten? We waren met ons allen een beetje in slaap gesust en met ons hoofd al in de lente. Maar toen kwam de Russische Beer als een dief in de nacht alsnog uit z'n hol. Helaas voor de schaatsliefhebber was het momentum te laat om het nog tot schaatstochten te laten komen. Maar we hebben kunnen schaatsen en dat geeft goede moed voor het nieuwe (schaats)seizoen. Winter in Nederland het wil en kan nog steeds! Maar nu is het tijd voor lente.

Op zondag liet de winter zich aanvankelijk nog niet snel verjagen met in Zwartewaterland nog minimumtemperatuur van -4 graden. In Heino kwam het zelfs nog tot matige vorst. Maar na het middag viel het doek dan toch definitief voor de late winter van 2018. Het kwik in de thermometer klom snel richting de 10 graden. Bij veel zon en een zwakke zuidooster werd het een prachtige eerste voorjaarsdag!

Vandaag schijnt af en toe de zon en het blijft droog. De matige en aan zee vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind krimpt meer naar zuidoost en gaat geleidelijk in kracht afnemen. De middagtemperatuur stijgt naar een graad of 8 á 9 in onze regio.

Dinsdag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in de middag neemt de kans op regen weer toe. De zuidoostenwind waait zwak tot hooguit matig en de middagtemperatuur stijgt opnieuw naar zo'n 8 á 9 graden bij ons.

De rest van de week zijn bepalen lagedrukgebieden ons weer. De zon zal geregeld schijnen, maar er zijn ook vrij veel wolkenvelden en elke dag is er wel kans op wat regen. Later in de week kunnen de buien zelfs maarts van karakter zijn en dus gepaard gaan met hagel en natte sneeuw.

De temperaturen zullen in het noorden de hele week duidelijk lager zijn dan in het zuiden. Op de Wadden komt het kwik uit op waarden tussen de 3 en 5 graden, terwijl het in het zuiden tussen de 9 en 12 graden wordt. In het midden van het land zit daar met 8 á 9 graden precies tussen in. Tijdens de nacht en ochtend daalt de temperatuur vrijwel elke nacht tot bij het vriespunt met dus kans op gladheid. Oppassen in het verkeer dus en wordt het wellicht 's morgens opnieuw autoruiten krabben!

Volgende week zaterdag kan de temperatuur mogelijk lenteachtige waarden vertonen. De diverse weermodellen komen op de proppen met temperaturen van ruim boven de 10 en zelfs boven de 15 graden!

Weerverleden
De koudegolf in 1971 ging in de nacht van 4 op 5 maart stevig door. Er was toen zeer strenge vorst (temperatuur onder de -15): Soesterberg kwam tot -16,0, Deelen tot -17! Verder is ook 5 maart 1942 het vermelden waard. Na een toch al steenkoude winter woedde er op de 5e in het noorden een sneeuwstorm, die duinen van meer dan een meter hoog opleverde.

De sneeuw van 5 maart 1942 leverde op de 6 maart een laagterecord in de categorie maximumtemperatuur. In Eelde werd het toen niet warmer dan -5,6 graden. In de nacht had het overigens 12 graden gevroren, bij een flink doorstaande noordoostenwind. De gevoelstemperatuur mag rustig geschat worden op -30 tot -35 graden.

Extremen 5 maart De Bilt
Hoogste max. temp.: 15,9˚C 2013
Laagste gemiddelde temp.: -6,2˚C 1971
Laagste min. temp.: -13,9˚C 1971
Hoogste neerslag: 16 mm 1998
Hoogste uurgem. wind: 17 m/s 1912

Zon op: 7:17
Zon onder: 18:19

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 05.03.18 | 01.35 UUR


advertentie

Vandaag:
-1° | -4°
Meer weer...
Morgen:
-1° | -7°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - SV DFS 1-4
Pelikaan-S - DESZ 2-2
Olympia'28 - Vv Oene 3-3

advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.68326 s