Zaterdag 17.03.18 | 20.54 uur

Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont vinder

Honderd euro voor vinder van eerste kievitsei!

Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont voor de achtste achtereenvolgende maal de vinder van het eerste kievitsei in de IJsseldelta. Het ei moet wel in het nest blijven. Het rapen van kievitseieren mag al een aantal jaren niet meer. Om toch de nestenzoekers een stimulans te geven het veld in te gaan, looft de ANV Camperland, voor de achtste achtereenvolgende keer, een presentje uit ter waarde van 100,00 euro voor de vinder van het eerste kievitsei in haar gebied, De IJsseldelta.

Vorig jaar werd op 10 maart het eerste kievitsei gevonden door de mollenvangers Wim Beens en Jan van Dijk aan de Kromme Steeg te Genemuiden.

Volgens de ecologen van het bureau Altenburg en Wymenga, kan onze weidevogel coördinator de attentie al klaarleggen. Het ei wordt gevonden in Friesland op 15 maart tussen elf en twaalf uur ’s in de ochtend, als tenminste de berekeningen van ecologen van bureau uitkomen. Zij komen aan die voorspelling op basis van temperatuurgegevens van het KNMI. Door de late vorstperiode van vorige week valt de voorspelde datum later in de maand dan vorig jaar. Toen werd het eerste ei gevonden op 10 maart. De voorspelling van de ecologen bleek die keer tot op de dag nauwkeurig te kloppen.

De IJsseldelta is het belangrijkste weidevogelgebied in Overijssel. Kritische soorten als Grutto, Wulp en Tureluur komen hier nog in behoorlijke aantallen voor. Zonder een goed beheer van de agrariërs en de vrijwilligers zouden deze soorten – vooral de Grutto – dramatisch achteruit gaan.

De Agrarische Natuurvereniging Camperland is in 2006 opgericht met het doel om particulier agrarisch natuurbeheer te stimuleren vooral met het oog op de weidevogels. Inmiddels heeft deze vereniging ruim 220 (merendeel boeren) leden die meewerken aan weidevogelbescherming.

Door middel van uitgesteld maaien, het creëren van een betere leefomgeving, krijgen deze vogels meer kans hun jongen groot te brengen. De leden van Camperland die hier aan meedoen hebben 70% van het totale aantal weidevogels binnen de IJsseldelta op hun landerijen.

Het gebied van de ANV Camperland betreft de IJsseldelta en wordt begrensd door Zwolle, Zwartewater Hasselt Zwartsluis, Genemuiden, Zwartemeer, Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer tot aan de grens provincie Gelderland en gemeente Zwolle.

Het ei moet uiteraard in het nest blijven. Controle wordt verricht door weidevogel-coördinator Joop Beens (06-15127916).

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.03.18 | 09.00 UUR


advertentie

Vandaag:
-1° | -4°
Meer weer...
Morgen:
-1° | -7°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - SV DFS 1-4
Pelikaan-S - DESZ 2-2
Olympia'28 - Vv Oene 3-3

advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.70988 s