Zaterdag 17.03.18 | 20.54 uur

Knotbomen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in landschap

Knotploeg Hasselt is klaar na lange tijd van knotten

Knotbomen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in landschap

Knotbomen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in landschap© Jaap Oudenampsen

Voor de laatste keer dit seizoen zetten de vrijwilligers van de knotploeg uit Hasselt de zaag in de wilgen. De maanden van snoeien en zagen werden deze keer afgesloten in Genne. In de afgelopen wintermaanden heeft deze groep vrijwilligers zo’n 120 knotwilgen in de buitengebieden van Hasselt van hun takken ontdaan.

Landschap en onderhoud
De knotploeg uit Hasselt is actief in het gebied langs het Zwarte Water en de Vecht, tussen Cellemuiden en Genne. Onder leiding van boswachter Jeroen Bredenbeek worden de knotbomen van november tot begin maart onderhouden zowel bij boeren, burgers en Staatsbosbeheer.

Knotwilgen
Knotwilgen zijn marktante bomen die het Nederlandse landschap kenmerken. Bomen van het lage land die vooral langs sloten en andere watertjes staan. Vroeger leverancier van allerlei gebruikshout voor de eigenaar, tegenwoordig vooral cultuurhistorisch, landschappelijk en voor de natuur waardevol. Met hun zware, ruige koppen, vaak in rijen, staan knotwilgen model voor fotografen en kunstschilders. En dat niet alleen. Het zijn schitterende woon- en nestplaatsen voor allerlei soorten vogels, insecten en planten.
De afgezaagde takken worden nu versnipperd en als energiehout opgestookt in elektriciteitscentrales

Waarom knotten?
De knotploeg Hasselt zorgt ervoor dat de bomen eens in de vier à vijf jaar onderhouden worden door alle takken op de stam af te zagen. Als het knotten te lang wordt uitgesteld, worden de takken te zwaar en bestaat de kans dat de stam inscheurt. De afgezaagde takken groeien vanzelf weer aan en na een paar jaar zijn het al weer hoge bomen. Uiteindelijk rot de stam zover in, dat de boom doodgaat, maar dat duurt soms wel honderd jaar.

Vrijwilligers
Staatsbosbeheer en de vrijwilligers willen de knotboom behouden. Dit doet de knotploeg in Hasselt door de bomen vakkundig te knotten. De groep van ongeveer 16 personen trekt er eens in de veertien dagen een zaterdagochtend op uit met ladders, zagen en kniptangen. Mannen en vrouwen in alle leeftijden die ervan houden buiten aan het werk te zijn in alle weersomstandigheden. Hard werken, buitenlucht, nuttig bezig zijn en veel gezelligheid blijken een goede chemie voor deze knotploeg. En na afloop genieten van het mooie landschap met knotbomen!

Zie ook om een goed beeld van het knotten te krijgen de facebookpagina van de knotploeg Hasselt: www.facebook.com/knotploeghasselt

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.03.18 | 12.47 UUR


advertentie

Vandaag:
-1° | -4°
Meer weer...
Morgen:
-1° | -7°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - SV DFS 1-4
Pelikaan-S - DESZ 2-2
Olympia'28 - Vv Oene 3-3

advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.72278 s