Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
 
Vrijdag 19.08.22 | 16.02 uur
 
 
 

Organisatie in handen van Museum Schoonewelle en SAKZ

WO II-lezing ‘Vredesdag 9 mei’ door Marie-Thérèse ter Haar

In Sluuspoort wordt woensdag 27 oktober 2021, op uitnodiging van Museum Schoonewelle en SAKZ, een bijzondere lezing gehouden over de Tweede Wereldoorlog. Marie Thérèse ter Haar is te gast en staat in haar lezing ‘Vredesdag 9 mei’ stil bij de rol van de Sovjet Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begonnen wordt om 20:00 uur. Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt € 9,00, inclusief koffie/thee.

Voor het bijwonen van deze avond is een coronatoegangsbewijs vereist.

Marie Thérèse ter Haar is geen onbekende in Zwartsluis. Regelmatig geeft zij in Sluuspoort lezingen over alles wat met Rusland te maken heeft. Dat doet zij vanuit haar rol als oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie.
In de lezing ligt de nadruk op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Welke rol heeft de Sovjet-Unie gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad voor heel Europa zo cruciaal geweest?

Wat 4 en 5 mei zijn voor ons, betekent 9 mei voor Rusland. Dan worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Miljoenen mensen gaan de straat op met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Door de Koude Oorlog is de immense bijdrage van de Sovjet-Unie - ca. 28 miljoen slachtoffers - in de vergetelheid geraakt en doordat het Westen onbekend is met de situatie na de val van het communisme, is herwaardering voor de Sovjet-slachtoffers van de strijd tegen Hitler tot nu toe uitgebleven.

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 19.10.21 | 07.14 UUR

Home | Mail | Copyright © 2022

Toon desktop versie