Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
 
Vrijdag 01.07.22 | 09.25 uur
 
 
 

Historisch Centrum Genemuiden houdt traditie in stand

Luiemottes trekken door straten van Genemuiden

Vandaag, maandag 2 mei 2022 trokken twee 'Luiemottes' in alle vroegte met hun gezang en gebel door de straten van Genemuiden. Ieder jaar op 1 mei (dit jaar op maandag, red.) lopen kinderen - met een door veldbloemen versierde ladder - door Genemuiden. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in nachtgewaad en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze wijze door de stad werd gedragen. Nu wordt een klein kind of een pop op de Luiemotte geplaatst.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. De deelnemende kinderen ontvangen vanavond, nabij het Historisch Centrum Genemuiden, een medaille.

'Luiemotte'
Een luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan: dotterbloemen, madeliefjes, pinksterbloemen, en wat de natuur op dat moment biedt. Een enkel lint of iets dergelijks is geen probleem, maar bij een lentefeest horen vooral veel bloemen.
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 02.05.22 | 08.29 UUR

Home | Mail | Copyright © 2022

Toon desktop versie