Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Bijna 85 hectare nieuwe natuur in uiterwaarden

Officiële opening wandelpad De Brommert Hasselt

Vrijdagmiddag 15 april 2016 openden gedeputeerde Hester Maij samen met Herman Brink, bestuurder van Staatsbosbeer, het wandelpad door het natuurgebied De Brommert. Het wandelpad is gerealiseerd na de oplevering van bijna 85 hectare nieuwe natuur in De Brommert en de Veldiger Buitenlanden.

De natuurgebieden De Brommert (tussen Hasselt en Zwolle) en Veldiger Buitenlanden (tussen Hasselt en Zwartsluis) liggen in de Uiterwaarden van het Zwarte Water. Langs het Zwarte Water komen nattere graslanden voor. De thuisbasis voor kievitsbloemen, maar ook de leefomgeving voor de Noordse Woelmuis en de Modderkruipers en diverse broedvogels, zoals de Zwarte Stern, de Grote Karekiet en de Roerdomp.

De opening van het wandelpad en oplevering van de natuurgebieden Veldiger Buitenlanden en De Brommert, zijn tevens het startsein voor de planuitwerking Ontwikkelopgave EHS/Natura 2000.

“Deze gebieden met nieuwe natuur zijn belangrijke puzzelstukjes in de Ecologische Hoofdstructuur in Overijssel”, vertelt gedeputeerde Hester Maij van landbouw, natuur en cultuur bij het onthullen van het schilderij. “Een echte aanwinst voor de natuur in de provincie. Binnen de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000 gebieden zoeken we steeds naar een goede balans tussen natuur en economie. In dit gebied is dat heel goed te zien: de boeren zijn nodig omdat ze door het maaien van het gras de kievietsbloem in stand houden. En doordat het gebied nu een belevingspad heeft kan iedereen genieten van dit unieke agrarische cultuurlandschap."

Impuls voor natuur én economie
De herinrichting draagt bij aan het natuurherstel van flora en fauna, maar ook aan de beleving van het gebied. Herman Brink van Staatsbosbeer kijkt met trots terug op het eindresultaat: “Het wandelpad loopt dwars door het natuurgebied De Brommert en maakt het gebied beleefbaar. De aanleg van dit pad geeft daarmee een impuls aan de economie in deze regio.”

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.
reageren REAGEER | stuur door | ZATERDAG, 16.04.16 | 08.00 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie