Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Oude tijden herleven op zaterdag 4 juni 2016

Tweede editie Kalkovendag in Hanzestad Hasselt

Het toeristisch seizoen voor de Kalkovens in Hasselt gaat op zaterdag 4 juni 2016 van start met de Kalkovendag. Van 11.00 - 17.00 uur kunnen bezoekers van alles zien, doen en beleven.

Zo laten onder andere een smid, een houtdraaier en een touwslager het publiek kennis maken met vrijwel verdwenen ambachten. Ook zijn er diverse andere demonstraties zoals: spinnen, glas-in-lood en kantklossen. Tevens zijn er miniatuur heteluchtmotoren te bezichtigen, wordt er enthousiast vertelt over de metselgeschiedenis, zal er een aantal oldtimer tractoren op het erf te bezichtigen zijn en zijn er diverse kraampjes aanwezig.

Bij de vrijwilligers van de kalkovens kan men terecht voor een toelichting en informatie over het oudste industriŽle monument in Zwartewaterland.

Kinderen
De levendige demonstraties van de ambachten zullen ook de kinderen boeien. Daarnaast is er een leuke kinderhoek waar kinderen tegen een kleine vergoeding diverse activiteiten aangeboden krijgen, waaronder de unieke belevenis van het kaarsen maken.

DíHakkapel
Vanaf 15.00 uur is er een optreden van DíHakkapel. Deze enthousiaste muzikantengroep zorgt voor een gezellige muzikale bijdrage tijdens dit evenement.

Eten en drinken
In de tussentijd is er alle gelegenheid om de inwendige mens te verwennen met o.a. koffie, frisdranken, poffertjes of een broodje hamburger.

Parkeren
De Kalkovens zijn te vinden aan Kalkovenweg 3 in Hasselt. U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het gemeentehuis Zwartewaterland. Van daaruit is het slechts een paar tellen lopen naar de Kalkovens

Kalkovens
De Kalkovens tonen de geschiedenis van enkele eeuwen kalkbranden in Hasselt. In de archieven worden voor het eerst kalkovens in Hasselt vermeld in respectievelijk 1504. Kalkovens werden gebruikt voor de fabricage van schelpkalk, een belangrijk bestanddeel van metselspecie en beton. Al tijdens de 19de eeuw verminderde het belang van de kalkbranderij, maar in Hasselt ging de productie op kleine schaal nog tot de jaren negentig door om restaurateurs van historische monumenten te kunnen voorzien van de kalk zoals ze die vroeger gebruikten. In het bezoekerscentrum staan de unieke gebruiksvoorwerpen en machines van de laatste kalkbranderij in West-Europa, die tot de sluiting in 1990 nog in productie was.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853
reageren REAGEER | stuur door | VRIJDAG, 27.05.16 | 07.17 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie