Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Streektaalfestival Eikoerei in de steigers

Arie Slob opent Eikoerei in Genemuiden

Het tweedaagse Streektaalfestival Eikoerei op vrijdag 16 én zaterdag 17 september 2016 staat in de steigers. Thema is 'Het Diep', met de aandacht sterk gevestigd op streektaal. 'Niet alleen het Gaellemuniger dialect krijgt aandacht, maar ook dat van onze nabije buren. Nieuw dit jaar is een grote tent op het Havenplein. "Twee keer zat het weer niet mee, daarom gaan we nu voor zekerheid”, zegt Sander Brouwer, namens de werkgroep.

De eerste dag, vrijdag 16 september 2016 wordt afgetrapt met het befaamde streektaaldictee, verzorgt door de Taelkrink.

De zaterdag staat vooral in het teken van muziek, spel, filmvertoning, en verhalen rondom Het Diep, dat meerdere keren zal worden gepasseerd door de Vijf Gebroeders. Ook de immateriële erfgoederen zoals 'psalmen met bovenstem' en 'stoelen matten' komen ruim aan bod.

In een grote tent op het Havenplein staat een optreden van Gé Reinders met de muzikanten van Hasselts Fanfare vanaf 17.00 uur op het programma. Ongetwijfeld één van de hoogtepunten. "In de tent vinden diverse optredens plaats en de lokale horeca zorgt voor een mooi culinair aanbod. Maar ook voor het optreden van Reinders en daarna zijn er optredens, onder meer van Juust dat voor de gelegenheid ook een soulset speelt", aldus Brouwer.

Eikoerei wisselt de laatste jaren stuivertje met Genemusiment. De ene derde zaterdag van september is het Genemusiment, de andere Eikoerei. Twee jaar terug waren er activiteiten in het hele centrum van Genemuiden. Dit jaar kiest de organisatie voor een compacter parcours.

"Naast het Havenplein is er veel te doen in het Historisch Centrum, ’t Olde Staduus en woonzorgcentrum De Meente. Ook het Tapijtmuseum opent haar deuren. 't Olde Staduus richten we in als filmzaal en er zijn theatervoorstellingen. Op het bordes vindt iets bijzonders plaats: onder leiding van Het Oversticht kunnen kinderen daar archeologische opgravingen verrichten."

Wie meer wil weten over archeologie kan ook terecht in het Historisch Centrum. Daar geeft Jos van Dalfsen een aantal lezingen over dat onderwerp. Ook zijn er exposities over ’t Diep (het centrale thema van het evenement), het Zwartemeer en de biezenoogst. Bovendien houdt HCG een voorwerpenquiz. De medewerkers organiseren ook de kinderspelen op het Havenplein. Ook in de Grote Kerk (koren en Zingend naar de Zondag) en De Meente (muziek en film) zijn weer volop activiteiten tijdens Eikoerei. De Vijf Gebroeders vaart met verhalenvertellers naar de biezenvelden.

Bijzonder wordt ongetwijfeld de opening van het zaterdagprogramma. Leden van DEK zwemmen zaterdagmiddag namelijk de binnenhaven in.

Voormalig Tweede Kamerlid Arie Slob (nu directeur Historisch Centrum Overijssel) is op uitnodiging en opent op vrijdagavond Streektaalfestival Eikoerei. Op de agenda staat alsook de bekendmaking van de uitslag van de verkiezing van het mooiste Gaellemuniger mens-woord.

Het evenement is in handen van SCEG, HCG (Historisch Centrum Genemuiden, waaronder de Taelkrink en Oudheidskamer vallen), Stichting Promotie Genemuiden, (o.a. de Vijf Gebroeders en Petroleumkelders), Tapijtmuseum, Stichting de Meente, ’t Olde Stadhuus, Bibliotheek en Stichting IJsselacademie. Meer informatie binnenkort via www.sceggenemuiden.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.
reageren REAGEER | stuur door | ZATERDAG, 06.08.16 | 08.03 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie