Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 15.11.18 | 13.50 uur
 

Open Monumentendag 2016

Op ontdekkingstocht in Hasselt met gids Drikus

De Stichting Hanzestad Hasselt Marketing organiseert tijdens Open Monumentendag op 10 september een unieke rondleiding. Onder de titel ‘Mystiek en Symboliek’ neemt stadsgids Drikus van der Kolk bezoekers mee op een ontdekkingstocht langs gevelstenen, gildetekens en ander ‘symbolisch erfgoed’.

Mystiek en symboliek
De rondleiding sluit aan op het landelijke thema voor Open Monumentendag, dat in het teken staat van iconen en symbolen. Hasselt was naast een oude Hanze- en handelsstad, ook eeuwenlang een belangrijk religieus centrum. Met de Grote of Sint Stephanus Kerk, het bedevaartsoord de Heilige Stede en de restanten van het Mariaklooster is er nog veel christelijke mystiek en symboliek te vinden. Denk alleen maar aan de stadspatroon Sint Stephanus, die in het koor van de Grote Kerk op een sluitsteen is afgebeeld met de stenen van zijn marteldood. Ook de merktekens op de grafzerken in de kerk hebben hun geheimen, die stadsgids Drikus van der Kolk tijdens de rondleiding zal toelichten. Vanzelfsprekend staat ook een bezoek aan de RK kerk op het programma.

Gevelstenen en grafzerken
Het oude raadhuis in Hasselt is uniek in Nederland door de vele gildetekens die door de bouwmeesters in de natuursteen zijn aangebracht. Drikus van der Kolk heeft een verhaal bij deze en andere bijzondere gevelstenen aan het gebouw. Er zijn in Hasselt meer gebouwen te vinden met interessante gevelstenen, zoals twee eenhoorns aan een pand in de Hoogstraat en de steen met de os in de Nieuwstraat. Ook hier is veel over te vertellen. Dieren zijn trouwens populaire symbolen, zoals blijkt uit het gebruik van een haan en een vis als windvaan op respectievelijk de Grote kerk en de Gereformeerde kerk. Tijdens de rondleiding worden ook de drie begraafplaatsen op de Bolwerken niet vergeten. De Algemene, Katholieke en Joodse Begraafplaats hebben ieder hun eigen symboliek van leven en dood.

Aanmelden
De rondleiding zal plaatsvinden van 14.00-15.30 uur en vertrekt vanaf De Werkplaats aan de Kaai. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar info@hanzestadhasselt.nl. Er is slechts een beperkt aantal deelnemers mogelijk. De kosten voor de rondleiding bedragen 4 euro.

De Werkplaats open
Tijdens Open Monumentendag 10 september is De Werkplaats op de Kaai 5 van 13.00-17.00 uur geopend. In het onderkomen van de stichting Hanzestad Hasselt Marketing is een vaste presentatie van antiek gereedschap te zien. Kinderen mogen gratis een puzzeltocht ophalen. Voor De Werkplaats zal Thiemen Jans een demonstratie palingroken geven.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.
reageren REAGEER | stuur door | WOENSDAG, 31.08.16 | 11.03 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie