Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Geen top 10-notering voor meinsewoord 'Sjappie'

Arie Slob opent Streektaalfestival Eikoerei 2016

| 23u58 Het tweedaagse Streektaalfestival Eikoerei is vrijdagavond 16 september 2016 geopend door voormalig Tweede Kamerlid, en tevens huidig directeur Historisch Centrum Overijssel, de heer Arie Slob. De streektaalavond vond plaats in het Hervormd Centrum te Genemuiden. Thema is 'Het Diep' met de aandacht sterk op streektaal. Onder toeziend oog van een 100-koppig publiek en beide wethouders Gerrit Knol en Arie Speksnijder, én onder aanvoering van Jannie Bakker van de Genemuider Taelkrink werd het een aaneenschakeling van dialectwoorden. De Genemuidense had de taak om uit 235 woorden - voorgedragen door de inwoners van Genemuiden - de beste vijf meinsewoorden te selecteren.

Jannie Bakker (Taelkrink) in het Gaellemuniger dialect: "Beste meinsen het woord 'Sjappie' is niet hoog geëindigd. Ze kreeg de lachers onder het publiek op haar hand. Welke woorden kwamen wel door de ballotagecommissie om in aanmerking te komen voor de vuuf meest geselecteerde Meinsewoorden 2016:

Frabbe
Iepekraesien
Meneuvertien
Poereskupper
Verniemelink


Het publiek in de zaal van het Hervormd Centrum verkoos 'Iepekraesien' tot het mooiste Meinsewoorden 2016.

De zaterdag staat vooral in het teken van muziek, spel, filmvertoning, en verhalen rondom Het Diep, dat meerdere keren zal worden gepasseerd door de Vijf Gebroeders. Ook de immateriële erfgoederen zoals 'psalmen met bovenstem' en 'stoelen matten' komen ruim aan bod.

In een grote tent op het Havenplein staat een optreden van Gé Reinders met de muzikanten van Hasselts Fanfare vanaf 17.00 uur op het programma. Naast het Havenplein is er veel te doen in het Historisch Centrum, ’t Olde Staduus en woonzorgcentrum De Meente. Ook het Tapijtmuseum opent haar deuren. 't Olde Staduus richten we in als filmzaal en er zijn theatervoorstellingen. Op het bordes vindt iets bijzonders plaats: onder leiding van Het Oversticht kunnen kinderen daar archeologische opgravingen verrichten."

Eikoerei wisselt de laatste jaren stuivertje met Genemusiment. De ene derde zaterdag van september is het Genemusiment, de andere Eikoerei. Twee jaar terug waren er activiteiten in het hele centrum van Genemuiden. Dit jaar kiest de organisatie voor een compacter parcours.

Het evenement is in handen van SCEG, HCG (Historisch Centrum Genemuiden, waaronder de Taelkrink en Oudheidskamer vallen), Stichting Promotie Genemuiden, (o.a. de Vijf Gebroeders en Petroleumkelders), Tapijtmuseum, Stichting de Meente, ’t Olde Stadhuus, Bibliotheek en Stichting IJsselacademie. Meer via www.sceggenemuiden.nl
reageren REAGEER | stuur door | VRIJDAG, 16.09.16 | 22.39 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie