Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Struinend door Genemuiden tijdens Eikoerei

Co Mateboer's wandeling vol verhalen en anekdotes

"Het maken van vloerbedekking in Genemuiden begon al vroeg in de 16e eeuw met het weven van biezenmatten als huisvlijt. Vanaf 1920 werden kokos- en sisalmatten gemaakt, eerst handmatig en vanaf 1926 ook in fabrieken op weefmachines", aldus Co Mateboer nabij de petroleumkelders aan de binnenhaven. De Genemuidenaar krijgt bijval van Albert Greveling uit Zwartsluis. Beide vullen elkaar goed aan tijdens de wandeling vol verhalen en anekdotes.

Al struinend door Genemuiden luisteren de deelnemers aandachtig naar Co Mateboer. De rijke geschiedenis van Genemuiden. Over de productie van geweven wollen tapijt, tuftmachines, kunststof tapijt en kunstgras. Het past bij een streektaalfestival zoals Eikoerei.

Genemuiden oogstten al rond 1600 biezen voor het maken van rolmatten. Dat was toen huisindustrie. Biezen groeiden aan de kust van de Zuiderzee tussen Genemuiden en Kampen. Toen de natuur niet meer voldoende grondstoffen leverde, ontstond vanaf 1845 een grootschalige biezencultuur.

"Genemuiden is d Tapijtstad van Europa. Veel inwoners werken in deze industrie." De heer Co Mateboer vertelt ht verhaal van deze boeiende ontwikkeling.

In een grote tent op het Havenplein staat vanaf 17.00 uur een optreden van G Reinders met de muzikanten van Hasselts Fanfare op het programma. Naast het Havenplein is er veel te doen in het Historisch Centrum, t Olde Staduus en woonzorgcentrum De Meente. Ook het Tapijtmuseum opent haar deuren. 't Olde Staduus is deze dag ingericht als filmzaal en er zijn theatervoorstellingen.

Het Streektaalfestival Eikoerei is in vertrouwde handen van SCEG, HCG (Historisch Centrum Genemuiden, waaronder de Taelkrink en Oudheidskamer vallen), Stichting Promotie Genemuiden, (o.a. de Vijf Gebroeders en Petroleumkelders), Tapijtmuseum, Stichting de Meente, t Olde Stadhuus, Bibliotheek en Stichting IJsselacademie.
reageren REAGEER | stuur door | ZATERDAG, 17.09.16 | 16.47 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie