Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Coolste bus herdenkt Fiep Westendorp

Bibliotheek haalt Fiepbus naar Zwartewaterland

Een meisje wordt door haar moeder op de fiets naar school gebracht. Dan wijst het meisje haar moeder op die Engelse dubbeldekkerbus die naast de Bibliotheek staat: "Kijk mama, dat is de Fiepbus!" Als haar moeder vraagt wat de Fiepbus eigenlijk is, antwoord het meisje: "De Fiepbus is een bus en daar doen ze ietsig!"

De Fiepbus is inderdaad een bus, een grote rode Engelse Dubbeldekkerbus. En ja, ze doen er 'ietsig'. Er is geen vastomlijnd programma, er is wel alle gelegenheid zelf op ontdekking te gaan. De Fiepbus wordt ook wel een rijdend kunstwerk genoemd, een kunstwerk dus van meer dan 9,5 meter lang en 3,5 meter hoog!

Een juf kijkt glimlachend toe terwijl haar leerlingen rond huppelen beneden, boven en buiten de bus. "Juf! Dit is de coolste bus waar ik ooit in ben geweest!" wordt er geroepen. De buschauffeur krijgt ondertussen kleurplaten die speciaal voor hem zijn gekleurd. En de Bibliotheekmedewerkster krijgt er ook één, om op te hangen in de Bibliotheek.

In de Fiepbus kunnen kinderen tot ongeveer 8 jaar op de benedenverdieping ronddolen in een doolhof waar ook nog eens spelletjes in zijn verstopt (zo kun je een foto van jezelf maken terwijl je tussen Jip en Janneke in zit, en is er een leuke puzzel om te maken). Op de bovenverdieping zijn er Ipads met leuke spelletjes de allemaal te maken hebben met de illustratrice Fiep Westendorp. Er draait een filmpje van Pim en Pom en er zijn knutselwerkjes. Buiten staan er tafeltjes en bankjes met nog meer spelletjes en knutselwerkjes. Zo is er een enorme kleurplaat waar verschillende kinderen tegelijkertijd aan kunnen kleuren. Maar wat kinderen misschien nog wel het leukste vinden zijn de Ipads buiten met daarop het programma Osmo is een educatief spelsysteem voor de Ipad. Zo kunnen kinderen hier leren tekenen via het programma 'Masterpiece' en dat wordt maar al te graag gedaan.

"Wij hebben de Fiepbus naar Zwartewaterland gehaald in verband met de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar 'Voor altijd jong! Opa's en Oma's'. De Fiepbus past hier heel erg mooi bij. Het zijn namelijk vooral de opa's en oma's die voorlezen én zij lezen ook nog eens vooral voor uit boeken die Fiep Westendorp heeft geïllustreerd. Denk maar eens aan Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje. De Fiepbus rijdt door Nederland omdat dit jaar de 100ste verjaardag van Fiep Westendorp wordt gevierd", legt Marjolein Lolkema namens de Bibliotheek Zwartewaterland uit.

Wie is eigenlijk die Fiep Westendorp. Weten de jongste leerlingen dat ook? "Fiep? Dat is een heel, heel, heel oude mevrouw die tekeningen maakt", legt een meisje uit. "Ze is zo oud dat ze er niet meer is!", vult een jongen aan. Eigenlijk is dat allemaal helemaal juist. Fiep Westendorp is 87 jaar geworden en is in 2004 overleden. Haar nalatenschap is ondergebracht bij de stichting 'Fiep Westendorp Foundation' en deze stichting laat nu de Fiepbus rond rijden. Zie ook www.100jaarfiepwestendorp.nl
reageren REAGEER | stuur door | WOENSDAG, 12.10.16 | 12.08 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie