Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Dinsdag 13.11.18 | 13.13 uur
 

Genemuider traditie en cultuur op derde dinsdag van oktober

Genemuiden maakt zich op voor 166ste Biestemerk

Dinsdag 18 oktober 2016 staat Genemuiden in het teken van de jaarlijkse Biestemerk. Het evenement staat dit jaar voor de 166ste keer op de kalender. Vanaf deze week is er kermis op het Havenplein en op maandag 17 oktober 2016 is het traditionele 'Biestemerk-eumpien' in het centrum van de Tapijtstad. Voor een echte Geallemuniger is een bezoek aan de Biestemerk jaarlijks een vast gegeven.

In de beginjaren was de Biestemerk er voor dierenhandelaren en fokkers, vandaar de naam 'Beestenmarkt'. De oorsprong van deze dag ligt honderden jaren terug, namelijk in het jaar 1382. Genemuiden had het recht om drie grote jaarmarkten per jaar te houden voor het verhandelen van dieren. Door de afname van het aantal handelaren is later besloten om de markten af te schaffen. In 1850 werd de markt opnieuw leven ingeblazen.

In de topjaren (eind 1800 begin 1900) van de Biestemerk stonden zowel de Kruisstraat al de Langestraat vol met vee. Tijdens deze edities waren er ongeveer 700 dieren te vinden in het centrum van Genemuiden. Vooral voor de wat oudere jeugd was de Biestemerk een belangrijke dag. De meisjes kregen nieuwe schorten en nieuwe witte klompen. De jongens hielpen bij het vee drijven en avonds was het 'vaarsjesavond'.

Het is van vroeger uit een traditie om op de dag van de Biestemerk de eerste kop erwtensoep (snert) van het winterseizoen te eten. Genemuiden is niet de enige stad in Nederland die een biestemerk kent. Ook Grafhorst heeft een Biestemerk; hier wordt paling gegeten in plaats van snert.

Sinds het jaar 2001 is Biestemerk veranderd. Dit was in het jaar dat er mond- en klauwzeer uitbrak in Nederland. Hierdoor was het niet meer toegestaan om vee bij elkaar te brengen in het centrum. Dinsdag is er de gehele dag markt en kermis in het centrum van Genemuiden.
reageren REAGEER | stuur door | DONDERDAG, 13.10.16 | 15.00 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie