Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 13.12.18 | 10.44 uur
 

Nationale Duurzame Huizen Route komt eraan

Ervaar hoe het is om in duurzaam huis te wonen!

Er is een grote hoeveelheid digitale informatie over duurzaam wonen te vinden maar hoe woont het nu? Steeds meer mensen ontdekken de Nationale Duurzame Huizen Route en gaan op pad om bij anderen thuis hun ervaringen te horen. Op zaterdag 5 en 12 november 2016 is het weer zover. In heel Nederland stellen eigenaren van duurzame woningen hun huis open en vertellen hoe het woont in een duurzaam huis. Voor het vierde jaar op rij is er een grote toename van het aantal woningen. De teller staat inmiddels op 630 woningen. In de gemeente Zwartewaterland stellen twee gastvrije eigenaren hun woning open.

In het woud van energiebesparende maatregelen is het lastig om helder te krijgen wat een goede en betaalbare oplossing voor de eigen woning is. Het bezoek aan woningen en de ervaringen van anderen helpen bij het oriŽntatieproces. Door de diversiteit van de woningen en soorten maatregelen kunnen huiseigenaren tijdens de Duurzame Huizen Route heel gericht op pad om informatie op te doen. Naast wat er allemaal goed gelukt is, geven bezoekers van voorgaande jaren aan het vooral ook leerzaam te vinden om te horen wat er anders of beter had gekund.

Van bezorgdheid naar sport
Veel openstellers hebben een heel proces achter de rug of zijn nog volop bezig met het verduurzamen en energiezuinig maken van hun woning. Zo ook Aalt en Wilma Visscher uit Barneveld die onlangs het 600ste huis hebben aangemeld. Aalt is in 2002 uit bezorgdheid om de aarde begonnen met zonnepanelen. Inmiddels is de woning gasloos en is het een sport om CO2 neutraal te zijn. ďIk heb de buurt aardig aangestokenĒ lacht Aalt. De huiselijke sfeer maakt dat er leuke gesprekken ontstaan waarbij er alle ruimte is om vragen te stellen: Wel of geen spouwmuurisolatie? Hoe bevalt gasloos wonen? En hoeveel geluid maakt jullie warmtepomp? Huiseigenaren die zich oriŽnteren hebben 101 vragen die ze graag eens willen stellen. In Zwartewaterland kan dat bij de gastvrije eigenaren van Gennerdijk 3 in Hasselt en Patrijs 7 in Genemuiden. Zij delen graag hun duurzame ervaringen met u. U kunt zich aanmelden op voor een bezoek aan een duurzame woning in Zwartewaterland of daarbuiten op www.duurzamehuizenroute.nl

Kwaliteit
Bezoekers van voorgaande jaren geven aan dat ze het prettig vinden om zich op deze manier te oriŽnteren. Naast informatie over maatregelen en de volgorde van de te nemen stappen, wordt er vaak ook informatie onderling uitgewisseld over de betrokken bedrijven.

Bezoekers die eerder hebben meegedaan aan de Duurzame Huizen Route geven aan dat het bezoek heeft bijgedragen aan een completer plan om aan de slag te gaan. Door deze manier van oriŽnteren zijn huiseigenaren goed geÔnformeerd over wat er mogelijk is. Zij gaan beslagen ten ijs met bedrijven in gesprek wat de kwaliteit van het resultaat ten goede komt.
reageren REAGEER | stuur door | ZATERDAG, 29.10.16 | 08.12 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie