Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Zaterdag 20.10.18 | 17.30 uur
 

Alom verbazing bij gepassioneerde natuurliefhebber

Bijzondere muurhagedis gespot in Hasselt

De familie Slurink uit Hasselt is helemaal enthousiast: de muurhagedis is voor het eerst in Hasselt met zekerheid waargenomen. En da's bijzonder! "In de twintig jaar dat wij aan de Heerengracht wonen hebben wij deze nog nooit in onze tuin waargenomen. De hagedis verdween weer, maar even later zagen wij 'm op de muur rondom de tuin. Een paar foto's genomen en toen wat informatie op internet opgezocht", zegt de Hasselter.

Doordat de muurhagedis zeer gesteld is op hogere temperaturen heeft deze soort normaal een veel zuidelijker verspreidingsgebied dan andere Europese hagedissen. De muurhagedis bereikt een lengte van ongeveer 15 tot 20 centimeter en wordt maximaal 22 cm lang.

"Via de foto konden wij de lengte nameten en die bleek dus ook rond de 20 cm. te liggen. Het lichaam en de kop zijn sterk afgeplat, de poten en tenen zijn relatief lang, de tenen zijn voorzien van scherpe klauwtjes. Het bijzondere is wel dat deze hagedis praktisch niet in deze buurt voorkomt. Doordat de muurhagedis zeer gesteld op hogere temperaturen heeft deze soort een veel zuidelijker verspreidingsgebied dan andere Europese hagedissen. De muurhagedis leeft in droge, open gebieden die door de zon worden beschenen", zegt de gepassioneerde natuurliefhebber.

In Nederland komen muurhagedissen vrijwel alleen nog voor op de stadswallen van Maastricht. Maar nu schijnbaar ook in Hasselt!
reageren REAGEER | stuur door | WOENSDAG, 02.11.16 | 11.26 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie