Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Melkbusschieten onmiskenbaar verbonden met Zwartewaterland

Carbidschieten traditie tijdens Oud en Nieuw!

Carbidschieten is op Oudejaarsdag een populaire bezigheid in de gemeente Zwartewaterland. De laatste dag van 2016 staat in het teken van het melkbusschieten. Zowel in Hasselt, Genemuiden als in Zwartsluis komen veel inwoners op het harde geknal af.

APV
De regels voor het carbidschieten zijn opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Op grond van artikel 2.7.4 uit de APV is schieten met carbid officieel binnen de gemeente Zwartewaterland verboden. In veel gemeenten moet je op 31 december ontheffing aanvragen om met melkbussen te mogen schieten. In Zwartewaterland wordt op 31 december het melkbusschieten toegestaan, mits er wordt voldaan aan een aantal regels. Zo mag er niet in de buurt geschoten worden waar kerkdiensten gehouden worden en mag er geen direct gevaar zijn voor omstanders.

Carbidschieten
Carbidschieters vullen een lege melkbus met water en een stuk carbid. Carbid is een calciumacetylide, een verbinding van koolstof en calcium. Als de kalkachtige brokken nat worden, vormt zich een explosief gas. De kunst van het carbidschieten is precies de juiste verhouding carbid en water in een bus te stoppen en het gas op exact het goede moment te ontsteken.

Plaatsen
In Zwartsluis wordt voornamelijk geschoten op het oude voetbalveld aan de Berkenlaan. In Genemuiden worden de bussen ontstoken aan het Havenplein en in Hasselt wordt geschoten aan de randen van 'Om de Weede'.

De afsteektijden voor vuurwerk zijn evenals voorgaande jaren niet gewijzigd. Pas vanaf 18.00 uur op Oudjaarsavond mag vuurwerk worden afgestoken. Hierdoor zou overdag geen/minder vuurwerkoverlast mogen zijn.
reageren REAGEER | stuur door | ZATERDAG, 31.12.16 | 12.04 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie