Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Dinsdag 11.12.18 | 13.48 uur
 

Code Oranje voor Overijssel

Groot sneeuwfront trekt over Nederland

Na het weekend krijgt Nederland te maken met de eerste winterse vorstperiode. Voor een 'koudegolf' geldt er een officiŽle definitie van het KNMI; Een koudegolf is een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens vijf ijsdagen (max. lager dan 0,0 graden). Hiervan is op minstens drie dagen de minimumtemperatuur lager dan min 10,0 graden (strenge vorst). In Zeeland zijn omstreeks 22.00 uur de eerste centimeters sneeuw gevallen deze winter. De wegen zijn glad.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel vanwege sneeuwval met code oranje. In alle andere provincies geldt code geel.

In de loop van de nacht gaat het enkele uren sneeuwen. Met uitzondering van het westen kan hierdoor een sneeuwdek vormen van enkele centimeters met bijbehorende gladheid.

Vrijdag worden er in de loop van de middag vooral in de kustprovincies zware windstoten verwacht. Boven land van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur.

KNMI: Kleurcodes waarschuwingen

Code groen = geen bijzonderheden
Bij code groen is er geen bijzonder weer waarbij kans is op gevaarlijke weersituaties.††

Code geel = wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje = wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood = onderneem actie
Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen †dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door | VRIJDAG, 13.01.17 | 00.11 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie