Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Vorst te gering voor grote schaatstochten

Van Rees: 'Winter is te 'lief'

Het mirakelse wintertje van 2017 weet het verrassend lang vol te houden en laat zich niet zo maar van de kaart vegen. We zijn nog maar net halverwege de winter en nu al staat het Hellmann-koudegetal op 30 punten. Jammer is dan natuurlijk dat we nog maar zo bar weinig hebben geschaatst. Dat komt doordat de winter in mijn opinie veel te 'lief' is. De winter staat geheel op zichzelf en moet het vooral hebben van stralingsvorst in de nachten.

Perioden met felle kou (transportkou) laten nog steeds op zich wachten. Die hebben we toch nodig om massaal op de schaats te komen en natuurlijk om de grote tochten te kunnen organiseren. Maar ach we mogen niet klagen want wat hebben we de afgelopen week mogen genieten van het fraaie winterweer. De rijp aan de bomen, het winterse landschap en de fraaie zonsopkomsten en zonsondergangen.

Het hogedrukgebied dat het droge en koude winterweer veroorzaakt, geeft de komende 24 uur net wat meer ruimte aan mildere lucht vanaf zee. Vanavond zal het zeker in het oosten nog snel afkoelen maar door zachte en vochtige lucht op hoogte loopt het kwik in de nacht geleidelijk op. Morgen dooit het overal, en omdat de lucht wat vochtiger is, komt er dan ook echt wat water op het ijs te staan. Er zou zelfs wat lichte (mot)regen kunnen vallen.

Het grote Europese hogedrukgebied gaat vanaf dinsdag weer aan invloed winnen. We krijgen dan opnieuw fraai en helder winterweer. In de nacht naar dinsdag vriest het nog nauwelijks, maar in de daaropvolgende nachten is de vorst mogelijk al weer matig. Het zou me daarom niet verbazen wanneer er vanaf woensdag wederom kan worden geschaatst op natuurijs!

Weerverleden
24 januari 1990 mag genoemd worden als 'The day before'. We stonden toen aan de vooravond van een van de zwaarste orkanen die over ons land trok. Het waren spannende uren alvorens het geweld losbrak. Of het tot een echt zware storm komt, laat zich meestal pas kort van te voren aankondigen. Het hangt af van de koers van een depressie en hoe uiteindelijk het uitdiepingsproces verloopt. Dat was op die woensdag 24 januari nog onduidelijk. Pas tegen de ochtend van de 25e bleek dat het om een zeer gevaarlijk exemplaar zou gaan.

In de ochtenduren en eerste uren van de middag was er nog betrekkelijk weinig aan de hand, althans in ons land. Veel bewolking en neerslag dankzij een snel occluderend koufront die in een razend tempo het land passeerde. De Bilt meldde 7.3 mm, neerslag die daar 5.4 uren duurde.

25 januari 1990
Ik herinner me die dag nog als de dag van gisteren, want het was juist op de begrafenis van m'n opa. Het was een storm die pas later op de dag over Nederland trok. In de middag, vanaf circa 16.00 uur en eerste uren van de avond was de storm op haar hoogtepunt en kwam tijdens de passage van het koufront van een 953 hPa diepe depressie boven de noordelijke Noordzee zeer snel opzetten. Het onstuimige weer werd 18 mensen fataal. Veel bomen en vooral delen van daken, en soms zelfs hele huizen moesten het ontgelden. In Purmerend vlogen rond drie uur ís middags binnen enkele minuten honderden dakpannen en andere voorwerpen door de lucht. Binnen nog geen uur kwam het treinverkeer in de hele Randstad vrijwel volledig tot stilstand. Machinisten die nog pogingen deden om door te rijden waren zelfs bang dat treinen uit de rails zouden waaien. Uit veiligheidsoverwegingen werden zelfs zo veel mogelijk treinen in de Schipholtunnel geparkeerd. Stations fungeerden de opvolgende nacht als hotel met honderden bezoekers.

Extremen 23 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 12,9˚C 1971
Laagste gemiddelde temp.:-11,5˚C 1907
Laagste min. temp.:-13,6˚C 1907
Hoogste neerslag: 25 mm 1956
Hoogste uurgemiddelde wind: 19,0 m/s 1944

Zon op: 8:33
Zon onder: 17:03
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 23.01.17 | 00.18 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie