Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Dinsdag 11.12.18 | 13.48 uur
 

VD&P juristen uit Genemuiden geeft uitleg

Meldplicht datalekken: heeft u het op orde?

Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht voor datalekken. Veel bedrijven worstelen nog met de vraag wanneer een datalek moet worden gemeld. Heeft u het vermoeden van een datalek en wilt u advies over de te nemen stappen? VD&P juristen uit Genemuiden geeft uitleg; maar wanneer heb ik te maken met een datalek?

Wanneer heb ik te maken met een datalek?
Niet ieder beveiligingsincident is ook meteen een datalek dat moet worden gemeld bij de AP. Maar van een datalek kan wel al snel sprake zijn, denk bijvoorbeeld aan een USB-stick met klantgegevens die een accountmanager verliest. De AP heeft beleidsregels opgesteld die organisaties moeten helpen bij het bepalen of er sprake is van een datalek dat moet worden gemeld bij de AP. Dit document biedt een goed handvat bij het nemen van de beslissing om een datalek al dan niet te melden. Er worden in het document ook diverse voorbeelden van gebeurtenissen genoemd die wel of niet zouden moeten worden gemeld.

Overzicht in verwerking persoonsgegevens
Het is voor een organisatie belangrijk om goed voor ogen te hebben in welke gevallen de meldplicht datalekken geldt. Maar minstens zo belangrijk is dat er binnen de organisatie een volledig overzicht is van de verwerking van persoonsgegevens.

Welke persoonsgegevens worden verwerkt en met welk doel? Waar zijn deze opgeslagen en hoe zijn deze beveiligd? Is duidelijk waar de verantwoordelijkheden voor de verwerking van deze persoonsgegevens binnen de organisatie liggen?

Een volledig beeld van de situatie met betrekking tot verwerking van persoonsgegevens binnen de organisatie verkleint de kans op een datalek dat moet worden gemeld. Heeft u het vermoeden van een datalek en/of wilt u advies over de te nemen stappen en/of over de aanpak van VD&P juristen? Neem vrijblijvend contact via 038 385 6724 of www.vdenp.nl
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 24.01.17 | 10.13 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie