Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Terugkeer winter niet uitsluiten!

Winter op de vlucht, februari start zeer zacht!

Het taaie wintertje van 2017 moest afgelopen zaterdag toch uiteindelijk capituleren. Januari is maar liefst 1,5 graad kouder verlopen dan normaal (3,1 graden). Afgelopen zaterdag drong vanuit het zuiden zachtere lucht ons land binnen en was het uit met de kortstondige schaatspret. De januari van 2017 roept vergelijkingen op met die van 2006. Toen elf jaar geleden kende januari ook maar liefst 21 vorstdagen, maar ik kan me niet herinneren dat we toen op (massaal) op de schaatst hebben gestaan. De bijna voorbije januari van 2017 kende een rijk aantal van 18 vorstnachten en ook nu hebben we (te) weinig geschaatst. Probleem is dat we maar twee echte ijsdagen hebben gehad (de 6e en de 18e). Oostenwinden en een flink aantal ijsdagen (maximum temperatuur < 0 graden) hebben we nodig om de grote schaatsklassiekers op natuurijskalender te krijgen. Nu was de winter, met overdag temperaturen boven nul, vooral te 'lief'.

De komende tien dagen zien we de winter vooreerst niet terug. Het grote Europese hogedrukgebied heeft zich ver naar het oosten teruggetrokken en dat maakt de weg vrij voor meer depressieactiviteit vanaf de Atlantische oceaan en zuid- tot zuidwestelijke stroming.

De nieuwe week begint overal nat, maar in de loop van de middag wordt het vanuit het westen droger. Het wordt een graad of 6 in de regio Zwartewaterland. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt geleidelijk in kracht af.

Dinsdag krimpt de wind naar het zuidoosten en komen we tijdelijk in iets koudere lucht terecht met ís nachts temperaturen rond of net boven het vriespunt. Overdag wordt het een graad of 4. Wellicht kan het dinsdagochtend plaatselijk glad zijn! Er is weinig ruimte voor de zon, maar het blijft grotendeels droog.

Vanaf woensdag draait de wind terug naar een zuidelijke richting en is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe wat zon. Een enkele bui is echter niet uit te sluiten. De winter is verdwenen. Later in de week wordt het overdag zelfs een graad of 12. Met het zonnetje erbij voelt het dan echt al voorjaarsachtig aan.

Is het dan helemaal afgelopen met deze winter? Dat denk ik niet. Ik sluit niet uit dat de winter vanaf de 2e decade opnieuw gaat toeslaan. We zien dan boven Noord-West Rusland en ScandinaviŽ een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling komen. In deze setting zal de winter mogelijk meer 'vuurwerk' gaan geven!

Weerverleden
Januari 1940 is de zonnigste maand uit de 20e eeuw. De zon had aan het einde van de rit 109 uur geschenen. Het was ook de koudste maand in de zeer strenge mobilisatiewinter. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam uit op -5,5 graden. Op de 30 januari werd de zesde Elfstedentocht verreden. De tocht werd verreden in een besneeuwd landschap en er stond een stormachtige oostenwind met strenge vorst en driftsneeuw.

Op 30 januari 2000 werd het noorden van Europa getroffen door een zware storm. Vooral in Denemarken kwam in het kustgebied van Jutland een orkaan voor, windkracht 12 uit het westen tot noordwesten. In Nederland haalde Vlissingen net windkracht 9, maar het tienminuten gemiddelde bleef net onder de 9, waardoor er bij ons van storm officieel geen sprake was. Nieuw Beerta haalde nog een windstoot van 96 km per uur.

Extremen 30 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 11,9˚C 2002
Laagste gemiddelde temp.:-8,2˚C 1947
Laagste min. temp.:-12,4˚C 1947
Hoogste neerslag: 20 mm 1961
Hoogste uurgemiddelde wind: 17,0 m/s 1946

Zon op: 8:23
Zon onder: 17:15
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 30.01.17 | 00.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie