Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 13.12.18 | 12.13 uur
 

Geleidelijk hogere temperaturen, nachten eerst nog vorstig!

Winter definitief knock-out?

De meteorologische winter loopt geleidelijk op zijn eind. Met 5 ijsdagen en twee keer een pak sneeuw kunnen we sinds jaren weer eens spreken van een vrij normale winter. De kans is namelijk vrij groot dat we op 3,4 graden uitkomen over de december, januari en februarimaand. Het koudegetal van deze winter zal zeer waarschijnlijk gaan uitkomen op 38 Hellmannpunten. Dat steekt natuurlijk schril van tegen de toppers 1947 en 1963 met respectievelijk 343 en 346 punten. Wanneer je het zo mag zeggen dan waren deze winters dus 10 keer zo koud als de huidige winter.

We hebben dus best een aardig wintertje, maar van schaatsen op natuurijs op grote schaal is geen sprake geweest. Voor de schaatsliefhebbers is dat toch de maatstaf. We moeten twee tot drie weken toertochten kunnen rijden. Dan is het pas echt winter geweest! Volgens de meeste weerinstituten is het nu klaar met de winter en gaan we komende week een vleugje lente beleven.
De temperaturen gaan oplopen van 6 graden op maandag naar wellicht 11 13 graden op donderdag. Maar ik heb het dit bijzondere wintertje al vaker gezegd. Definitief afschrijven kunnen we pas halverwege de maand maart. De winter is pas echt voorbij rond 15 maart, dan zijn er praktisch en statistisch gezien geen ijsdagen meer mogelijk voor het referentiepunt De Bilt.

Maandag is het vrij zonnig en blijft het droog. De temperatuur loopt in de middag op naar 5C in het noorden en 8C in het zuiden. De oostenwind is blijft stevig doorstaan, in de kustgebieden vrij krachtig, wat het voor het gevoel toch wel een stuk kouder maakt.

Dinsdag en woensdag is het voorlopig gebeurd met de winter en schakelen we per direct over naar fraai lenteweer. Het is vrij zonnig en droog. De nachten verlopen koud met lichte vorst tussen -2 en -4 graden. In de middag loopt de temperatuur steeds verder op van 6 graden op maandag tot 12 graden op woensdag. In Limburg zijn dan temperaturen mogelijk van tegen de 15 graden. Dat is andere koek, dat is lente!

Vanaf donderdag trekt het grote Europese hogedrukgebied zich terug richting de Azoren. Het weer wordt dan minder zonnig, waardoor de temperatuur minder hoog uitkomt. Maar ook dan is het met 9 10 graden zeer zacht. Ook wordt het weertype minder standvastig.

Weerverleden
De sneeuwstorm van 14 februari 1979 was de zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw in Nederland. Het openbare leven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe werd volledig lam gelegd en het leger moest eraan te pas komen om de weg vrij te maken.
De winter van 1978/1979 had ook rond de jaarwisseling al gezorgd voor hevige sneeuwval en extreme vorst en op dinsdag 2 januari een zware sneeuwstorm maar de sneeuwstorm die rond half februari opstak overtrof deze. Deze begon al op 13 februari met langdurig regen en ijzel en een toenemende oostenwind. Takken braken al af onder de ijslast en wind en het noorden gaf al grote verkeersproblemen.

Op woensdag 14 februari 1979 ontwaakte het noorden in een ware sneeuwstorm. Waarnemers spraken over dikke gordijnen van voortjagende sneeuw bij vijf graden vorst en een ijzig koude wind. Bij sommige woningen stoof de sneeuw op tot het dakraam, hoogspanningsdraden sneuvelden en zelfs de snelwegen raakten volledig geblokkeerd. Complete dorpen als bijvoorbeeld Uithuizermeeden en Pieterzijl werden voor meerdere dagen van de buitenwereld afgesneden. De aanhoudende stormachtige wind zorgde voor zware driftsneeuw die met vlagen van 100 km/uur ongeveer 90 uur achtereen over grote afstanden werd meegevoerd. De sneeuwduinen die daardoor ontstonden, bereikten hoogtes van 3 tot 6 meter. Bussen en treinen reden niet meer. Ziekenhuizen werden onbereikbaar. Er werd gehamsterd en brood en melk raakten uitverkocht. Het openbare leven kwam enkele dagen nagenoeg tot stilstand.[Ook boeren hadden grote problemen; de afvoer van melk stagneerde evenals de aanvoer van veevoeder.

Extremen 13 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 16,2˚C 1998
Laagste gemiddelde temp.:-11,7˚C 1940
Laagste min. temp.:-16,7˚C 1940
Hoogste neerslag: 28 mm 1950
Hoogste uurgemiddelde wind: 15,9 m/s 1950

Zon op: 7:59
Zon onder: 17:42
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 13.02.17 | 00.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie