Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

SVOG opgetogen over ontvangst torenuurwerk Tapijtstad

Overdracht voormalig torenuurwerk Grote Kerk

Gemeente Zwartewaterland heeft het voormalige uurwerk uit de toren van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Genemuiden overgedragen aan Stichting Vrienden van Oud Genemuiden (SVOG). Dinsdagmiddag 14 februari 2017 vond de overdracht plaats in het gemeentehuis te Hasselt.

Zowel de gemeente Zwartewaterland als Stichting Vrienden van Oud Genemuiden (SVOG) zijn opgetogen over de overdracht. "Namens de gemeente wens ik jullie erg veel succes met de realisatie van dit project", laat burgemeester Bilder weten tegenover de stichting.

Ook SVOG is verblijd met deze aanwinst. "We zijn blij dat het oude uurwerk in ons bezit is, momenteel bekijken we de restauratiemogelijkheden, deze duren een half jaar. Zodra het torenuurwerk is hersteld willen we het graag een plaats geven in de voormalige raadszaal in 't Olde Staduus te Genemuiden. Op deze locatie kan iedereen het uurwerk bewonderen", aldus SVOG.

De klokken en het uurwerk werden waarschijnlijk gezamenlijk geleverd door de firma Van Bergen uit Midwolda. In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken door de Duitsers geroofd om ze om te smelten en het brons te gebruiken in hun oorlogsindustrie. De klokken zijn niet teruggevonden na de oorlog en het orginele uurwerk bleef alleen over.

In 1949 werd het oude uurwerk uit de toren gehaald, waarschijnlijk op het moment dat de wijzerplaten van het muurwerk boven de galmgaten verplaatst werden naar de torenspits.

Het oude uurwerk is vervolgens jarenlang opgeslagen geweest op de oude gemeentewerf. Sinds 1 januari 1975 heeft het Historisch Centrum Genemuiden, onderdeel van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, het oude torenuurwerk in beheer. Een aantal jaren geleden is het idee opgekomen het oude torenuurwerk te laten restaureren, echter moet dan wel een mooie plek zijn gevonden om het geheel ‘in werking’ te laten zien aan het publiek. Daar is het toen bij gebleven omdat een goede plek toen ontbrak.

Onlangs heeft het bestuur dit plan echter opnieuw opgepakt en inmiddels is er een werkgroep gevormeerd om te proberen de restauratie te realiseren. Het is de bedoeling dat het oude torenuurwerk (met een wijzerplaat om de tijd aan te geven) een zichtbare plek krijgt in de hal op de eerste etage in ’t Olde Staduus en daar weer de tijd gaat aangeven.

Een aantal onderdelen van het uurwerk ontbreekt, onder andere de slinger, de gewichten, de kruk en wijzerplaten. Het namaken van dergelijke onderdelen, met nam de slinger, is erg kostbaar. Het is niet ondenkbaar dat deze en andere onderdelen van het uurwerk nog ergens bij iemand aanwezig zijn. Mocht dit zo zijn, dan stelt de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden het bijzonder op prijs als u hierover contact wilt opnemen: 06-20013356.

Het gaat hierbij niet om het huidige uurwerk van de NH Kerk aan het Kerkplein, deze wijzerplaten zijn tien jaar geleden door Toine Daelmans uit Stiphout gerestaureerd.
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 14.02.17 | 17.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie