Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Gezamenlijke introductieavond

Kerken Zwartsluis nemen nieuw Liedboek in gebruik

Woensdagavond 15 februari 2017 werd in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) Zwartsluis het nieuwe, interkerkelijke Liedboek gepresenteerd. De bundel heeft als titel 'Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk'. Het leek de initiatiefnemers van de kerken in Zwartsluis mooi om een gezamenlijke introductieavond te organiseren omtrent het nieuwe Liedboek.

Hiervoor waren Ria Borkent, dichteres van een aantal opgenomen liederen en Harry van Wijk, cantor en concertorganist, uitgenodigd om de bezoekers vakkundig te informeren over en te begeleiden bij de zang. Een geslaagd initiatief. De ongeveer zeventig belangstellenden kregen een boeiende, muzikale avond voorgeschoteld.

Voor de pauze nam Ria Borkent de aanwezigen mee over de totstandkoming en de inhoud van het Liedboek dat 1016 liederen telt. 'Dit lijkt overdreven veel, maar dit valt echter mee', zei Ria Borkent. Salomo heeft 1005 liederen geschreven'.

Er staan veel verschillende categorieën in van Psalmen tot liederen uit het buitenland, liederen van bemoediging en liederen die geschikt zijn voor kinderen en jongeren. Er zijn liederen opgenomen die op de ene plaats en gelegenheid wel gezongen worden en bij andere niet. De toelichtingen van Ria Borkent werden afgewisseld met een daarbij passend lied en werden verschillend begeleid met orgel, piano en gitaar.

Na de pauze werden onder leiding van Harry van Wijk een aantal liederen ingestudeerd. Het was een keuze uit een kleine liedbundel met veertig liederen speciaal voor regionale en plaatselijke zangavonden. Alle aanwezigen kregen deze kleine bundel aan het begin van de avond uitgereikt en mochten deze meenemen. Het geeft een indruk van de rijke verscheidenheid aan zowel vertrouwd als verrassend nieuw materiaal die in het nieuwe Liedboek te vinden is. Het kleurrijke palet werd gedurende de avond duidelijk met liederen voor allerlei levensomstandigheden, voor alle leeftijden en van de Taizé gemeenschap.

Boekhandel Goedhart was met een stand aanwezig om het nieuwe Liedboek in verschillende versies en kleuren te laten bekijken en verkopen. Eén ding is duidelijk: een hele nieuwe lied- en zangcultuur gaat zijn intrede doen in de diensten in kerkelijk Nederland en Zwartsluis.
reageren REAGEER | stuur door | DONDERDAG, 16.02.17 | 17.00 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie