Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Vanaf woensdag draait de depressietrein op volle toeren!

Winter voorbij, maar nog geen vroege lenteboden!

De winter is voorbij. Afgelopen zaterdag leek het al wel een beetje voorjaar! Volop zon, weinig wind en een temperatuur van rond 10 graden. Later in de middag vanuit het westen plotseling opdoemende mistvelden en kelderde de temperatuur naar waarden van slechts drie graden boven het vriespunt. Toch nog even een signaal afgeven dat de winter dichtbij is.

Hoewel we de weerkundige herfst met rasse schreden zien naderen is het weerbeeld daar de komende dagen zeker niet naar.

Vandaag is het in eerste instantie zwaar bewolkt en trekt in de ochtend een regenstoring vanuit het noordwesten over het land. In de middag wordt het vanuit het geleidelijk droger, maar plaatselijk valt nog wat lichte motregen. Achter de randstoring wordt zachtere lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur flink oploopt naar maxima van ongeveer 11 graden aan het einde van de dag. De wind is westelijk tot zuidwestelijk en is matig in het binnenland, vrij krachtig in de kustprovincies en op de Wadden krachtig.

In de avond gaat het vanuit het noorden opnieuw soms regenen. De temperatuur blijft in de avond op de meeste plaatsen in de dubbele cijfers.

Dinsdag is er een tweedeling met in het noorden droog met wat zonneschijn, in het zuiden is het bewolkt met van tijd tot tijd regen. Daarna gaat het hek van de dam en is het een komen en gaan van storingen met veel regen en ook een stevige wind. Langs de kust is deze soms stormachtig met kans op (zeer) zware windstoten. Het blijft volkomen anti-winters met temperaturen overdag rond 10 graden en ook in de nachten minima van ruim boven het vriespunt.

Vanaf vrijdag treedt een weersverbetering op. Het wordt dan droger en de zon krijgt meer kansen. De temperatuur moet wel een paar graden inleveren. Maar dat hebben we er graag voor over! Na het komend weekeinde lijkt dat aardige weertype door te zetten. Het is droog, de zon doet aardig mee en de temperatuur zit met 12 Š 13 graden behoorlijk ruim in het jasje.

Hoe volkomen anders waren de weersomstandigheden 31 en 32 jaar geleden. Niet te geloven, want toen moest de Elfstedentocht op respectievelijk 21 en 26 februari nog worden gereden. Times Were When!

Weerverleden
Echte wapenfeiten kent de 20e februari niet, maar er werd wel een tweede decade afgesloten in 1998 met een record. De tweede decade van februari 1998 werd de warmste in de 20e eeuw. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam in de Bilt uit op 9,1 graden, tegen 3 normaal. De decade was zeer droog, in Borculo werd slechts 3 mm afgetapt in die tien dagen.

Eindelijk na 22 jaar was er weer eens een Elfstedentocht in ons land. Op 21 februari 1985 werd de Monstertocht verreden en gewonnen door de inmiddels geŽmigreerde Evert van Benthem. De ijskwaliteit was redelijk, overdag dooide het 2 graden en in de loop van de dag hadden de deelnemers en toeschouwers last van water op het ijs. Er was weinig wind, dit in tegenstelling tot de ijzige tocht uit 1963.

Op 21 februari 1956 vroor het in Vlissingen zelfs 20 graden en dat mag je best uniek noemen. Maar in die ijzige februari speelde het water nauwelijks een rol, er werd in die tijd geschaatst en gefietst op o.a. de Lek. De meeste grote wateroppervlakten waren bevroren. Op 21 februari 1949 werd het in Limburg al 20 graden.

Extremen 20 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 16,9˚C 1990
Laagste gemiddelde temp.:-8,2˚C 1956
Laagste min. temp.:-14,0˚C 1956
Hoogste neerslag: 15 mm 2002
Hoogste uurgemiddelde wind: 18,0 m/s 1946

Zon op: 7:45
Zon onder: 17:55
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 20.02.17 | 00.20 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie