Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur
 

Weerhistorie: begin maart 2005 tot 50 cm sneeuw!

Guur: later vandaag hagel en morgen mogelijk natte sneeuw!

De winter is (bijna) voorbij! En weer was de winter, voor de vierde keer op rij, zacht. Ondanks de vijf ijsdagen, 38 vorstdagen, 11 dagen met matige vorst en een koudegetal van 36 Hellmannpunten. We hebben met pijn en moeite op het ijs gestaan, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wel hebben we meer winter gehad dan de afgelopen drie winters en dat geeft hoop!

De meteorologische lente begint komende woensdag, maar qua weerbeeld lijkt het voorlopig meer op herfst! Het is een komen en gaan van storingen en soms zijn de buien behoorlijk pittig! Maandag begint druilerig, in de middag en avond valt de neerslag meer in de vorm van fikse buien. Bij deze buien kunnen ook onweer, hagel en windstoten voorkomen. Het wordt rond 9 graden bij een onverminderd stevige zuidwestenwind.

Dinsdag bevindt een depressie zich boven de Noordzee. Door de koude bovenlucht (-30 graden) kan de neerslag in de vorm van natte sneeuw gaan vallen. Met middagtemperaturen omstreeks 6 graden is het een fractie te koud voor de tijd van het jaar. Maar de gure zuidwestenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder.

Met een Groenlands hogedrukgebied op de weerkaart en een vrij zuidelijke straalstroom blijft het ook woensdag tot en met zaterdag wisselvallig. Lagedrukgebieden trekken via de Britse eilanden over onze omgeving richting ScandinaviŽ. De wind waait overwegend uit richtingen tussen zuidwest en west en van tijd tot tijd valt er regen en/of vallen er buien.

Eerst is het nog vrij guur met maxima rond 7 graden maar later in de week loopt de temperatuur weer op naar 10 graden. Eind deze week zien we grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid Europa. De winter komt terug in het midden en noord ScandinaviŽ terwijl het in zuid Europa volop lenteweer wordt met heerlijke maxima rond 17 tot 20 graden.

In de pluimverwachting zien we vanaf 5 maart een grote gang in de dagelijkse temperatuur. Dit zou betekenen hogedrukweer met meer zon. Er zijn echter ook nog neerslaglijnen te ontdekken dus of het helemaal stabiel wordt is nog onzeker. Echt zacht weer met temperturen tot 15 graden zit er voorlopig dus nog niet in.

Weerverleden
De ijzelramp van 2 maart 1987 is de blikvanger voor deze dag. In het noordoosten van het land was er een dag lang strijd tussen koude vrieslucht en zeer zachte en vochtige lucht uit het zuidwesten. Ten zuiden van de grote rivieren was het 10 graden, maar in het noordoosten bleef het een halve dag lang regenen bij een temperatuur van -1 a -2. De centimeters dikke ijslaag op de bomen deed veel takken afbreken, en het verkeer kwam in delen van Drenthe en Groningen bijna tot stilstand. Een boom moet toen enkele honderden kiloís aan last hebben gedragen.

Begin maart 2005 werd menigeen na een vrij droge, zonnige en zachte winter verrast door fors winterweer. Een depressie trok over Engeland naar Frankrijk en sleepte een front heel langzaam van noordwest naar zuidoost over ons land. Boven de grote rivieren ontstond een sneeuwdek van meer dan 7 Š 8 cm, in Friesland, Overijssel en Drenthe kwam de sneeuw zelfs record dik: 30 tot 50 cm (de Heeg op 2 maart 50 cm, Kuinre op 3 maart 45 cm). Ook in Noord-Holland, de Flevopolders en de Noordoostpolder viel veel sneeuw (15 tot 30 cm).

Extremen 27 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 16,3˚C 2003
Laagste gemiddelde temp.:-8,2˚C 1929
Laagste min. temp.:-12,2˚C 1929
Hoogste neerslag: 14 mm 1927
Hoogste uurgemiddelde wind: 16,5 m/s 1949

Zon op: 7:30
Zon onder: 18:08
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 27.02.17 | 00.16 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie