Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Weerhistorie: 8 maart 1922 pontramp in Genemuiden

Lente 2017 kent zeer zachte start

Na de wat luchtdruk betreft stabiele winter regeert al enkele weken een westelijke (hoogte)stroming. Lagedrukgebieden profiteren van deze sterke straalstroom om zich verder te ontwikkelen. Eenmaal in de buurt van ons land produceren ze vaak veel wind met kansen op stormachtig weer. Voorlopig zie ik weinig verandering in deze trend voor de komende 10 dagen van de meteorologische lente.

Voor maandag 6 maart resulteert dat in een sterk wisselvallig weerbeeld boven de ons land. Met een depressiekern van 993 hPa boven het midden van de Noordzee zorgt voor een sterke toename van de gemiddelde windsnelheden.

Dankzij de westelijke aanvoer van maritieme zeelucht blijft de temperatuur in Nederland vrij hoog voor de tijd van het jaar. De gemiddelde temperatuur voor de eerste decade van maart gaat uitkomen op ongeveer 7,8 graden. En dat is hoog. De lente is maar 6 maal zachter uit de startblokken gekomen (1991,1997, 1989, 2003, 1977 en 1922). Opvallend is zijn ook de hoge temperaturen in het oosten van Europa. Daar zegeviert de lente met temperaturen tussen 15 en 25C.

Op de eerste dag van de nieuwe week is er vrij veel bewolking. In de ochtend valt daar lokaal wat lichte regen uit. In de middag zijn er langere droge perioden maar kan er ook nog een enkele bui vallen. In de loop van de avond wordt het meest droog en komen er enkele opklaringen voor. De middagtemperatuur ligt rond 8C. De zwakke tot matige wind wordt eerst veranderlijk, in de middag wordt de wind geleidelijk overwegend noordelijk.

Vanaf dinsdag breidt het Azoren hogedrukgebied zich uit over Frankrijk. In grote delen Frankrijk en Spanje wordt het prachtig lenteweer met maxima rond 20 graden of meer. In een zachte zuidwestelijke stroming gaan de temperaturen in Nederland weer omhoog naar 10 tot 14 graden. Verder blijft het licht wisselvallig met af en toe een bui naast perioden met zon.

Lange termijn verwachting
Volgend weekend draait de wind naar noordwest en dalen de middagtemperaturen van 13 graden op vrijdag naar 8 a 9 graden op zondag. Verder blijft het wisselvallig met regelmatig buien naast af en toe zon. Verder trekt de noordwestenwind iets aan naar matig tot (vrij) krachtig.

Weerverleden
De sneeuw van 5 maart 1942 leverde op de 6 maart een laagterecord in de categorie maximumtemperatuur. In Eelde werd het toen overdag niet warmer dan -5,6 graden. In de nacht kelderde het kwik naar 12 graden onder het vriespunt. En dat allemaal bij een flink doorstaande noordoostenwind. De gevoelstemperatuur kan rustig geschat worden als -30 tot -35 graden.

7 maart 1971 is uiteraard de dag met de laagste temperatuur in maart ooit gemeten tot maart 2005. Op die dag zakte het kwik op het klimatologisch KNMI-station van Wageningen naar een waarde van -18,7! De eerste week van maart 1971 was een bijzonder koude. Het station in Wageningen wordt nog steeds onderhouden door de Landbouwuniversiteit.

Op 8 maart 1922 ging een stevige zuidwestenwind geleidelijk over in een ziedende storm. De wind stuwde het water uit de Zuiderzee met grote kracht het Zwartewater in. Zware hagel- en regenbuien maakten het er alleen maar erger op. Veerman Thijs Velthuis koos daarom voor de roeiboot in plaats van de pont om de passagiers van de tram van half 6 op te halen. Maar na zijn aankomst, durfde een deel van het gezelschap niet in de roeiboot te stappen. De veerman liet zich door burgemeester Groote Balderaar ten Velde overreden alsnog de pont te halen. Met veel moeite kon hij even later de twaalf passagiers aan boord krijgen. Toen de pont zo'n 20 meter van de oever was, stond de kabel zo strak dat de veerman besloot terug te keren, maar dat lukte niet. De passagiers raakten in paniek toen het buiswater over het dek begon te spoelen en stapten over in de roeiboot, die achter de pont was vastgebonden. De veerman, zijn zoon en twee passagiers bleven op de pont. Toen sloeg het noodlot toe. De roeiboot kapseisde en de daarin aanwezige passagiers verdwenen in de golven. Na enige tijd knapte de kabel van de pont, die daarna richting Zwartsluis dreef. Elf mensen verloren het leven, waaronder de veerman en zijn zoon, en de burgemeester en zijn vrouw. De verslagenheid onder de bevolking was groot en nog jaren werd de dag van de ramp, het was biddag, herdacht (bron:regiocanons)

Extremen 6 maart De Bilt
Hoogste max. temp.: 17,8˚C 1989
Laagste gemiddelde temp.:-7,2˚C 1971
Laagste min. temp.:-11,6˚C 1971
Hoogste neerslag: 35 mm 1998
Hoogste uurgemiddelde wind: 14, m/s 1926

Zon op: 7:14
Zon onder: 18:21
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 06.03.17 | 00.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie