Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Aanvankelijk nog koude nachten!

Van Rees: Voorjaarsweer houdt aan!

We hebben er maandenlang naar uitgekeken, maar zaterdag werd het dan toch eindelijk lente. De serene rust van de winter maakte plotseling plaats voor het geluid van bladblazers, grasmaaiers en elektrische heggenscharen. Kortom de lente is uitgebroken. Met een beetje geluk houden we het fraaie voorjaarsweer komende week vast. Pas in het komende weekeinde lijkt het weer te gaan veranderen.

Vandaag is het opnieuw een fraaie lentedag. Er zijn zonnige perioden die worden afgewisseld door wolkenvelden, het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13C. De wind is zwak tot matig, eerst veranderlijk en draait in de loop van de dag noordwest tot noord en dat is de reden waarom het een fractie minder zacht is als vandaag.

Dinsdag tot en met donderdag blijft het fraai lenteweer en is het zacht met maxima tussen de 13 en 16 graden! Het mooie lenteweer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven het noordwesten van Frankrijk dat richting midden Europa koerst. Op woensdag en donderdag draait de wind van west naar zuidoost en krijgt de zon nog meer ruimte. Donderdag kan het in het zuiden van ons land maar liefst 18 graden worden! In onze regio zijn dan maxima mogelijk van rond de 16 graden. In de nachten ligt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt. Vrijdag wordt een overgangsdag naar een wisselvalliger weertype.

Lange termijn: na vrijdag wisselvallig en minder zacht.
Ook in de nieuwste lange termijn weerkaarten zit een weersverslechtering vanaf vrijdag. De wind draait naar west en het wordt wisselvalliger en ook minder zacht. Zaterdag verschijnt er een diep lagedrukgebied in het zeegebied tussen Schotland en IJsland. Op hoogte is het lagedrukgebied gevuld met koude lucht en de maxima dalen in Nederland naar 9 a 10 graden. Verder vallen er vanaf zaterdag weer regelmatig buien en/of regent het af en toe. Of het een langdurige wisselvallige perioden wordt is nog onduidelijk.

Weerverleden
Kou in de 19e eeuw: de recordmaand van 1845. Dat jaar was er geen laat wintertje, maar een volwassen winterse vorstperiode. Van 13 tot en met 16 maart vroor het s nachts soms 20 graden (het eeuwrecord voor de 20e en 21e eeuw is -20,7 graden) en overdag vroor het op 14 maart 1845 op sommige plaatsen 10 graden! Daarbij stond een krachtige noordoostenwind. Met een gemiddelde temperatuur van -2,3 graden was dit dan ook veruit de koudste voorjaarsmaand uit de hele geschiedenis.

Maart 1995 kende een zeer wisselvallige lentemaand met vaak hagel-, regen- en sneeuwbuien. Vooral op 15 maart was er op veel plaatsen een witte wereld. Aan de kust hagelde het op 15 dagen, een bijzonderheid. Ook bijzonder was het aantal sneeuwdagen in Den Helder. Dat waren er in die maand maar liefst 17, tegen normaal 5. En ook op de 15e sneeuwde het.


Extremen 13 maart De Bilt
Hoogste max. temp.: 18,6˚C 1957
Laagste gemiddelde temp.:-1,9˚C 1996
Laagste min. temp.:-9,9˚C 2006
Hoogste neerslag: 24 mm 1911
Hoogste uurgemiddelde wind: 15,4 m/s 1911

Zon op: 6:58
Zon onder: 18:34
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 13.03.17 | 03.00 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie