Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Zachte slotweek tilt temperatuur mogelijk naar recordniveau!

Maart gaat uit z'n dak!

We hebben het niet zo in de gaten gehad. Maar stiekem zijn we bezig met de wellicht warmste maart sinds het begin van de (serieuze) metingen in 1901. Tot en met gisteren bezette maart een zevende plaats in het klassement. Mogelijk gaat de slotweek van de eerste lentemaand een gemiddelde temperatuur opleveren van ruim 11 graden. Met komende week maximumtemperaturen van tegen de 20 graden en minder koude nachten is dat gemiddelde zeer wel mogelijk. Wanneer dit scenario gaat uitkomen dan beleven we wellicht de warmste maart sinds 1901. De tot dusver warmste maart is die van 1991 met gemiddeld 8,7 graden.

We zitten midden in een stabiele en fraaie (weer)periode die ook komend week in grote lijnen wordt gecontinueerd. Het weer van maandag lijkt veel op dat van zondag.

Vanochtend gaat de mist over in lage bewolking, die in de loop van de ochtend gaat oplossen. Verder is de zon goed van de partij. De middagtemperaturen komen uit zo rond de 15 graden in onze regio. De wind komt uit een oostelijke richting en zwak tot matig. De fraaie dagen rijgen zich aaneen!

Dinsdag tot en met donderdag zijn er zonnige perioden maar vooral op woensdag en dinsdagmiddag kan er ook een lokale bui vallen door wat licht instabiliteit in de bovenlucht. Verder is het zeer zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen die uitkomen tussen de 15 en 20 graden. De hoogste maxima zijn voor het zuiden. Alleen woensdag is het met 15 graden iets minder zacht en is er meer bewolking.

Lange termijn verwachting
Vrijdag draait de wind van zuid naar zuidwest en wordt het weer wat wisselvalliger. Vrijdag liggen we nog in een zachte zuidelijke stroming en schijnt eerst nog de zon maar in de loop van vrijdag passeert er vanuit het westen een koufront met regen en mogelijk onweer en wordt het koeler. De middagtemperaturen dalen vanaf zaterdag naar ongeveer 13 tot 15 graden.

Volgens de jongste weerkaarten van het Europese weermodel is dit een tijdelijke dip van enkele dagen want een nieuw hogedrukgebied in de golf van Biskaje ligt klaar om naar onze omgeving te koersen. In de loop van komend weekend zou het dan weer droger en zonniger en ook weer zachter moeten worden. Het Amerikaanse weermodel laat juist een verdere aftakeling van de temperatuur en 'weerkwaliteit' zien (onder de 10 graden). Persoonlijk denk ik dat 'Europa' aan het langste einde trekt.

Weerverleden
Op 27 maart 1980 raasde er een storm over grote delen van de Noordzee. Het booreiland Alexander Kielland kapseisde. Het gevolg was dat 124 mensen daarbij het leven verloren Het was een van de ergste rampen die zich tot dan toe met booreilanden had voorgedaan. Het schrijnende van het verhaal is, dat het booreiland niet meer in werking was, maar diende als hotel-accommodatie voor personeel op een ander boorplatform. Het probleem was echter dat de opbouw uiteindelijk te zwaar bleek voor de poten van het eiland. In die vliegende storm is toen alles gekapseisd en in feite ondersteboven in het water terecht gekomen. Het was dus eigenlijk een grote berekeningsfout, een beetje te vergelijken met de veerboot Estonia, die een boegdeur verloor.

Extremen 27 maart De Bilt
Hoogste max. temp.: 21,3˚C 1923
Laagste gemiddelde temp.:-1,4˚C 1901
Laagste min. temp.:-4,5˚C 1993
Hoogste neerslag: 22 mm 1967
Hoogste uurgemiddelde wind: 13,4 m/s 1984

Zon op: 7:25
Zon onder: 19:59
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 27.03.17 | 00.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie