Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur
 

Woensdag onstuimig en nat!

Weeromslag: wisselvallig en dalende temperatuur!

'April doet wat ie wil'. Zaterdag kenden we nog een 'teleurstellende' aprildag, maar de zondag maakte alles in één klap goed! Zaterdag wilde het weer geen kant op. Een treuzelend warmtefront boven ons land zorgde in de ochtend voor wat 'gemiezer'. Na de middag werd het geheel droog, maar bij weinig of geen wind bleef het overwegend zwaar bewolkt. Pas na 'sluitingstijd' brak de bewolking en kwam de zon nog goed door.

Het was de opmaat naar een koude kraakheldere nacht waarbij het in Heino op normale waarnemingshoogte nog tot één graad vorst kwam! Twente meldde op 'klomphoogte' zelfs matige vorst (-5,1 graden). Daarna 'vloog' het kwik in rap tempo omhoog. Mede door toedoen van de matige zuidenwind werd het onze regio ruim 20 graden. In uiterste zuiden van Noord-Brabant werd het zowaar bijna 24 graden. Een dag om door een ringetje te halen!

In Zuidwest-Frankrijk werd zelfs waarden geregistreerd van 26 graden. Opvallend dat het in het Midden- en Zuid-Engeland met 22 tot 23 graden nog warmer werd dan bij ons. Heel anders weer in Oost-Europa. Zo kwam Moskou niet verder dan 8 graden, Helsinki 6 graden, Sint Petersburg 9 graden en in Kiev werd het maar 10 graden.

Maar ons zondagse 'voorjaarsfeestje' heeft geen lang houdbaarheidsdatum. Met het wegtrekken van het hogedrukgebied richting Oost-Europa gaan lagedrukgebieden boven Scandinavië de dienst uitmaken. In hu kielzog wordt de bovenlucht boven onze omgeving volgepompt met ijskoude luchtmassa's (temperatuur tot -35 graden). Deze ontwikkeling biedt natuurlijk weinig opwaarts potentieel voor aangename temperaturen op 'leefniveau'.

Maandagochtend neemt de bewolking van het noordwesten uit verder toe. In de middag breekt de bewolking en wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperatuur zal in onze regio uitkomen rond de 12 graden. Bij een matige noordwestenwind heeft het weer behoorlijk aan kwaliteit ingeboet en slaat de winterjas beslist geen slecht figuur.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met vrijdag:

Dinsdag maakt de oostelijke helft van het land kans op een regenbui en zijn er veel wolkenvelden. In de rest van het land blijft het droog met stapelwolken. Het wordt opnieuw een graad of 12 in de middag. De west- tot noordwestenwind is matig van kracht.

Woensdag belooft een onstuimige voorjaarsdag te worden. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. De temperatuur duikt nog wat lager. Het wordt 9 tot 10 graden bij een matige tot vrij krachtige westenwind. Een gure dag, ik zei het al eerder 'april doet wat ie wil'!

De dagen daarna blijft het met 9 tot 10 graden wat frisser dan normaal. Dagelijks kunnen enkele buien ontstaan, maar af en toe schijnt toch ook de zon.

Richting het lange paasweekeinde zie ik het kwik niet opveren. Het blijft met lagedrukgebieden ten noorden van ons wisselvallig met dagelijks een vrij grote kans op neerslag ent temperaturen waarschijnlijk rond of iets onder normaal.

Weerverleden
Op 10 april 1938 werd de hoogste barometerstand voor april gemeten. In de Bilt wees de barometer 1042 hPa aan. Op 10 april 1977, op de eerste Paasdag vielen er in ons land talrijke sneeuwbuien. Plaatselijk kwam het met -7 graden tot matige vorst. Op 10 april 1990 kwam het ook tot matige vorst, iets wat in de winter van 1989/90 niet werd klaargespeeld. Die winter is dan ook de zachtste van de 20e eeuw.

Op 11 april 1978 was het compleet winters. Grote delen van West- en Noord-Nederland werden getrakteerd op een flink pak sneeuw. In het Friese Wognum lag een laag van 18 cm. Op het voetbalveld van AZ67 te Alkmaar werd 15 cm gemeten en in Renesse groeide het sneeuwdek aan tot 20 cm. Op 11 april 1945 werd het 24,8 graden in Maastricht, net geen zomerse dag.

Extremen 10 april De Bilt
Hoogste max. temp.: 23,8˚C 2009
Laagste gemiddelde temp.:0,8˚C 1917
Laagste min. temp.:-3,8˚C 1990
Hoogste neerslag: 14 mm 1912
Hoogste uurgemiddelde wind: 15,9 m/s 1950

Zon op: 6:55
Zon onder: 20:23
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 10.04.17 | 00.10 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie