Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 23.12 uur
 

Komende nacht matige vorst op klomphoogte!

Tweede helft april in 50 jaar niet zo koud!

Het zal u niet onopgemerkt zijn gebleven dat het koud aprilweer is momenteel. We bevinden ons momenteel dan ook in koude arctische luchtmassa's. Vandaag en vooral gisteren hadden de buien een winterse lading met hagel en natte sneeuw. Vandaag kenden we zelfs de gemiddelde koudste 18 april van de 21e eeuw. Het begint er op te lijken dat april zelfs kouder gaat uitpakken dan maart. Maar die conclusie zegt eigenlijk meer iets over de maand maart, die natuurlijk uitzonderlijk zacht is verlopen. Normaal gesproken is april gemiddeld drie graden warmer dan maart.

Inmiddels zijn de laatste buien via het zuiden en zuidwesten het land uitgetrokken. Komende avond en nacht volgen er vanuit het noordoosten brede opklaringen. Het gaat in kraakheldere arctische lucht en maar nauwelijks wind landinwaarts licht vriezen -2 tot -4 graden. Aan de grond is de vorst zelfs matig lokaal -7 a -8 graden.

Woensdag zijn er perioden met zon en het blijft meest droog. Met een maximumtemperatuur van 8 graden is het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. De wind is naar het noordoosten geruimd. Donderdag zet een hogedrukgebied koers richting Zuid-Engeland. De wind krimpt later op de dag van noordoost naar het westen. Het is droog en er zijn perioden met zon. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden en dat is nog altijd nog veel te koud voor deze fase van april

Vrijdag begint droog en schijnt af en toe de zon. De wind is westelijk en het wordt tijdelijk iets zachter met temperaturen rond 12 tot 14 graden. In de middag neemt de kans op een bui toe. De wind is overwegend matig en waait uit het westen.

Komend weekend keert de wisselvalligheid terug door toedoen van een nieuw Scandinavisch lagedrukgebied. Ook dit laag heeft een koude bovenlucht. De wind blijft in de noord tot noordwesthoek en trekt zelfs weer aan naar waardoor de temperaturen onder normaal blijven en uitkomen rond 10 graden.

Voorlopig ziet het er dus naar uit dat de temperatuur weinig opwaarts potentieel heeft. Tot het einde van de maand blijft de temperatuur fors onder normaal uitkomen. Iets wat eigenlijk, met uitzondering van Spanje en Portugal, voor geheel Europa geldt. En dat is toch wel een opmerkelijk feit na de zo uitzonderlijk zachte maart.

Weerverleden
Op dinsdag 18 april 2000 vielen er in de middag en avond zware buien en met name in het westen van het land. De buien gingen gepaard met windstoten tot plaatselijk 75 80 km/uur, hagel en vooral veel onweer. In Rhoon bij Rotterdam werden tussen 17 en 18 uur maar liefst 55 ontladingen geregistreerd. Opvallend waren de imposante wolkenluchten en de regenbogen en bij-regenbogen.

Op 18 april 1949 was het tweede Paasdag en werd het in Maastricht met 29,8 graden net geen tropische dag. Die waarde geldt nog altijd als de hoogste temperatuur voor de tweede decade van april. Op 18 april 2000 viel er in Pernis 21 mm en lag er tijdelijk een hageldek van 5 cm.

Op 19 april 1969 noteerde het vliegveld Eelde een laagste temperatuur van -8,1 graden. Die waarde werd gemeten boven een sneeuwdek van 2 4 cm.

Op 19 april 1980 woedde er een zware noordwesterstorm aan de kust. Er was een verhoging van het water van 1,5 meter.Extremen 18 april De Bilt
Hoogste max. temp.: 25,3˚C 1949
Laagste gemiddelde temp.:2,2˚C 1903
Laagste min. temp.:-2,3˚C 1954
Hoogste neerslag: 15 mm 1966
Hoogste uurgemiddelde wind: 14,4 m/s 1908

Zon op: 6:34
Zon onder: 20:37
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 18.04.17 | 22.32 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie